4 vragen die je jezelf wilt stellen om te bepalen of een toekomstige opdracht of baan bij je past

Business Insider Nederland & Yacht

In een tijd met een grote krapte op de arbeidsmarkt is het aantrekkelijk om verder te kijken dan je huidige functie. Ben je na jaren dienst toe aan iets anders? Of krijg je een mooi aanbod?

Je bent misschien snel geneigd om ja te zeggen, maar past die opdracht of baan wel écht bij je zakelijke ambities? Samen met de experts van Yacht formuleerden we vier vragen om daar meer duidelijkheid over te krijgen.

1. Sluit het werk aan bij je waarden?

We hebben allemaal bepaalde dingen die we belangrijk vinden in ons werk, waardoor we het best kunnen presteren. Geniet jij van veel vrijheid? Vind je het belangrijk dat je leuke collega’s hebt? Ben je op zoek naar een innovatieve werkomgeving? Of zoek jij juist veiligheid?  

Door een top vijf te maken van de dingen die jij zoekt in een baan, en écht belangrijk vindt, kun je zien of dit bij jouw toekomstige baan of opdracht van toepassing is. Als veel mensen met dezelfde waarden bij een bedrijf werken, dan zorgt dat voor een gevoel van saamhorigheid. Dat vermindert op zijn beurt weer stress.

2. Is er ruimte om te onderhandelen over taken?

Weet je heel duidelijk wat je wil? Mooi! De krapte op de arbeidsmarkt is het ideale moment om kritisch te zijn bij een opdracht- of werkgever. Lijkt de baan je leuk, maar mis je bepaalde dingen in de vacaturetekst? Vraag ernaar.  

Ruimte voor opleiding en ontwikkeling, extra taken waarin je je graag zou willen specialiseren of de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf: hoe meer je weet, des te makkelijker is het om te beslissen of het bedrijf bij je past.

3. Is hetgeen wat jij gestudeerd hebt ook daadwerkelijk wat je wilt doen als werk?

Je bent 18 jaar en je moet een studie kiezen. Grote kans dat je toentertijd iets gekozen hebt, waar je misschien met de kennis van nu niet zoveel meer mee wil doen. Britt van Capelleveen, binnen Yacht verantwoordelijk voor de Recruitment Academy, let bij het aannemen van nieuwe recruiters enkel op competenties en persoonlijkheid. “Als je het juiste denk -en werkniveau hebt, in combinatie met de juiste karaktereigenschappen, maakt het niet uit wat je hiervoor voor werk hebt gedaan.”  

Door die instelling werken er nu onder andere een rechercheur, financial controller én DJ op de recruitment afdeling van Yacht. “Geeft iemand aan dat hij heel resultaatgericht is, dan kan dat net zo goed handig zijn voor een rechercheur als voor een recruiter”, noemt Van Capelleveen als voorbeeld. Een ander voorbeeld: “Binnen Yacht zijn de kernwaarden verbindend, daadkrachtig en deskundig. Herken jij jezelf hierin, dan pas je goed bij het bedrijf”  

Ze ziet het bij meer bedrijven gebeuren: aannemen op competenties in plaats van op wat je al gedaan hebt. Een verkeerde studiekeuze betekent niet dus niet automatisch dat je altijd in datzelfde vak hoeft te blijven werken.

4. Is er een mogelijkheid om te testen of het werk iets voor jou is?

Hoewel het woord snuffelstage wellicht beelden oproept van een brugklasser die een dagje ergens mee komt lopen, kan het heel handig zijn om te vragen of het mogelijk is een dag mee te kijken bij je beoogde nieuwe baan. Zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt, willen bedrijven hun vacatureteksten nog weleens aandikken.

Hou bij de meeloopdag goed je eerder vastgestelde waarden in je achterhoofd. Op die manier krijg je een dag de tijd om proef te draaien en te kijken of jij jezelf binnen dit bedrijf je ambities ziet vervullen. Hou daarbij in je achterhoofd: dat zolang jij weet wat je uiteindelijke doel is, dat je makkelijker een keuze kan maken en weet je zeker dat je je ambitie in het oog houdt.

Wil je ook klaar zijn voor de toekomst, je blijven ontwikkelen en werken met vakgenoten? We helpen je graag verder bij het realiseren van jouw persoonlijke ambities én het vinden van een opdracht of baan die daarbij past. In de serie Futurize Yourself, in samenwerking met Yacht, vertellen we je hier alles over.