Rebel with a cause: ‘Als interimmer kan ik reuring creëren, de boel opschudden’

Steeds blijven leren maakt werken leuk. Die kriebel in je buik als je begint aan een opdracht die nét buiten je comfort zone ligt, je hersens prikkelen, kijken hoe anderen dat nou aanpakken, en natuurlijk het geweldige gevoel als je je nieuwe skill of kennis met succes inzet. Dan is het wel zo fijn als je een functie vindt die ruimte biedt om steeds nieuwe stappen te zetten. 

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je hele werkende leven bij dezelfde werkgever te blijven. Comfortabel en betrouwbaar, maar de vraag is of je dan wel echt uitgedaagd wordt. Het is ook niet perse bevorderlijk voor een dynamische carrière, waarin je mee kunt bewegen met de grillen en wensen van de arbeidsmarkt. Als je een functie vindt waarin leren wordt gestimuleerd, is dat niet alleen leuk, maar ook een goede garantie op duurzame inzetbaarheid. 

Het toonbeeld van iemand die graag leert, is Annet Zwakenberg (34). Ooit begon ze op het vmbo en stoomde toen door naar de havo, waar ze een liefde voor accountancy ontdekte: “Op de middelbare school wist ik al dat dit het vak is dat bij me past. Ik hou heel erg van georganiseerd bezig zijn. Orde scheppen en inzicht creëren.” Iets dat haar al een jaar of twintig blijft boeien, want onlangs ronde ze haar post-master studie tot registercontroller af. Voor iemand die zo toegewijd is aan persoonlijke groei, is een werkgever die kansen biedt van het grootste belang. Nu stil gaan staan, is voor haar simpelweg geen optie. 

Dynamiek én flexibiliteit

Toen ze acht jaar geleden bij Yacht ging werken, maakte ze de stap van accountant naar controller. “Een accountant controleert de cijfers van een organisatie, een controller is eerder een business partner. Ik kijk naar hoe processen in elkaar steken en hoe ik het managementteam zo goed mogelijk van informatie kan voorzien. Daarop kunnen zij dan hun beslissingen baseren. Je draagt zo echt bij aan de strategie van een bedrijf.”

En in haar geval: van meerdere bedrijven. Als interimmer werkte ze de afgelopen jaren al voor vijf verschillende opdrachtgevers. “Dat is voor mij de perfecte balans: mijn carrière is heel dynamisch, maar ik zit overal wel lang genoeg om echt iets op te bouwen.” Het was een van de redenen waarom ze destijds voor Yacht koos. “Ik woonde toen nog in Groningen en ik wist dat ze daar een aantal hele mooie klanten hadden, met wie ik graag zou willen werken.” Dat deed ze onder meer voor Gasunie en de gemeente Groningen. Toen ze naar Drenthe verhuisde, kwam ze bij Equans terecht. Omdat ze ook graag op maatschappelijk vlak bijdraagt, gaat ze nu aan de slag bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. “Dat is de flexibiliteit die je hebt, doordat er door het hele land en in verschillende sectoren klanten zitten.”

Met deze tips breng jij ook je carrière in een stroomversnelling

Writing is a medium of communication that represents language through the inscription of signs and symbols.

In most languages, writing is a complement to speech or spoken language. Writing is not a language but a form of technology. Within a language system, writing relies on many of the same structures as speech, such as vocabulary, grammar and semantics, with the added dependency of a system of signs or symbols, usually in the form of a formal alphabet. The result of writing is generally called text, and the recipient of text is called a reader. Motivations for writing include publication, storytelling, correspondence and diary. Writing has been instrumental in keeping history, dissemination of knowledge through the media and the formation of legal systems.

‘Bepalen wat je volgende stap is, doe je niet alleen’

De flexibiliteit van haar werkgever vertaalt zich ook naar de inhoud. Want iedere keer dat een opdracht is afgelopen, kun je opnieuw uitdiepen wat voor jou de beste volgende stap is. En dat doe je niet alleen. Annet: “Dat gebeurt in gesprek met je consultant en je hr-verantwoordelijke. Wat heb je nodig om uitgedaagd te blijven? En wat speelt er in je leven dat misschien ook aandacht nodig heeft? Toen ik net moeder werd en de post-master deed had ik daar wat ruimte voor nodig, nu wil ik juist mijn leidinggevende kwaliteiten gaan ontwikkelen.”

Zo kijk je steeds weer hoe je je carrière op een inhoudelijke, maar ook realistische manier vormgeeft. “En het is fijn dat ze er ook naar de klant heel open over zijn”, vindt Annet. “Die is niet alleen op de hoogte wat je aan de organisatie komt toevoegen, maar ook wat je er wil leren. Dat maakt dat ze ook daar zicht kunnen houden op mooie kansen die jou misschien wel op het lijf geschreven zijn.” Een bonus voor leergierige types als zij.

Deze manier van werken, interimmen met een vast contract, heeft Annet heel veel gebracht. “Ik heb m’n soft skills flink kunnen ontwikkelen. Zo durf ik nu mijn kennis beter te delen.” En dat binnen organisaties waar verschillende belangen en politieke overwegingen een rol spelen. “Dat is natuurlijk ook de kracht van een externe: je kunt de grenzen opzoeken. Ik kan scherp aan de wind varen, wat reuring creëren, de boel opschudden. Daardoor breng ik een organisatie verder.

Ruimte krijgen, ruimte pakken

Ook inhoudelijk blijft ze in beweging, bijvoorbeeld door mee te doen aan het Future Finance Change Program, een intern eenjarig opleidingsprogramma speciaal voor ervaren Finance-professionals. “We leerden er bijvoorbeeld over finance leadership, authenticiteit, zelfkennis en het ontwikkelen van je morele kompas. Ook toen de opleiding was afgerond, kon ik die vaardigheden nog verder ontplooien: je krijgt een strippenkaart, waarmee je nog vijf keer gebruik kunt maken van elementen uit het programma, een coachingsessie bijvoorbeeld of een keer een rollenspel doen met acteurs. Je krijgt binnen Yacht ontzettend veel ruimte om jezelf professioneel en persoonlijk te ontwikkelen. Het enige dat je zelf moet doen is die ruimte ook pakken.”

Ben jij net als Annet altijd op zoek naar meer kennis en nieuwe uitdagingen? Dan is het hoog tijd om buiten de gebaande paden te kijken. Door uit je comfortzone te stappen en jezelf te vernieuwen, breng jij je carrière in een stroomversnelling. Kijk voor meer informatie op yacht.nl.