Elon Musk en crypto

4 dingen die je wilt weten over de invloed van Tesla’s techmiljardair

  • Techmiljardair Elon Musk heeft zich de afgelopen jaren geprofileerd als cryptofan
  • De koersen van cryptocurrencies worden vaak beïnvloed door uitspraken van Musk
  • Musk wilde al in 1998 een financiële revolutie starten met PayPal
  • In 2022 wordt de eerste met crypto gefinancierde raket de ruimte in gestuurd

Wie crypto zegt, zegt Elon Musk. De naam van deze techmiljardair is niet meer weg te denken uit de cryptowereld nadat hij zijn eerste tweet over het onderwerp de wereld in stuurde. Sindsdien lijkt hij veel invloed uit te oefenen op de koersen van verschillende cryptovaluta.

Hierdoor is Musk binnen de cryptocommunity zowel een geliefde, als ook een controversiële persoonlijkheid. Wanneer je zelf actief bent in de wereld van de cryptocurrencies, is het belangrijk om het een en ander over Musk te weten. Vier dingen die je wilt weten over Elon Musk:

1. De invloed van Elon Musk op de koersen van cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn erg volatiel. Dat is te zien aan de sterke koersschommelingen, en is mede te danken aan het feit dat cryptocurrencies nog vrij nieuw zijn. Daarnaast waren bepaalde koersstijgingen en -dalingen waarschijnlijk ook te danken aan uitspraken van Elon Musk.

Zijn statements - die hij graag deelt in tweets - hebben er in het verleden regelmatig voor gezorgd dat de waarde van bitcoin of dogecoin omhoogschoot, of juist ontzettend hard daalde.

En dat zorgt voor vragen: mag dit zomaar? Is het niet alleen wettelijk onwenselijk, maar ook ethisch gezien discutabel? Wanneer je weet dat je met één tweet een koers kan verdubbelen of halveren, is het dan niet verstandiger van Musk om zich helemaal niet met crypto bezig te houden?

Het lijkt er overigens op dat de invloed van Musk op de koersen wat begint af te nemen. Zijn meest recente tweets over cryptocurrencies zorgden nauwelijks nog voor een koerswijziging.

2. Al in 1998 wilde Elon Musk de financiële wereld veranderen

Niet veel mensen zijn zich ervan bewust dat Elon Musk mede-oprichter is van betaalservice PayPal. De geboren Zuid-Afrikaan was in 1998 al bezig met het ontwikkelen van een manier waarmee mensen geld zouden kunnen versturen via het internet.

Het ruimtevaartbedrijf van Musk, SpaceX, zal in het eerste kwartaal van 2022 een satelliet naar de maan sturen die volledig is gefinancierd met dogecoin.

Dit wetende, maakt het redelijk logisch dat Musk tegenwoordig groot fan is van cryptocurrencies. Overigens is hij niet altijd zo vocaal geweest. Pas in april 2019 tweette hij voor het eerst over dogecoin. In de tweet noemt hij de meme-coin ‘best cool’.

3. Elon Musk wil met Tesla weer bitcoins accepteren zodra de munt een duurzaam betaalmiddel is

De CEO van Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX liet door middel van een tweet in mei nog weten dat zijn liefde voor bitcoin over is. Vanaf dat moment was het ook niet meer mogelijk om bij Tesla een auto te betalen met bitcoin.

Volgens Musk kwam hij tot deze beslissing omdat hij ’s werelds meest bekende cryptocurrency niet duurzaam genoeg vindt. Destijds werd bitcoin voor een groot deel in China gemined, waar energie nog niet groen wordt opgewerkt.

Musk kwam al snel terug op zijn uitspraken en gaf aan dat, zodra bitcoin duurzaam is, Tesla de munt weer als betaalmiddel zal accepteren.

Die kant gaat het zachtjesaan al op. De Chinese overheid heeft onlangs nog een verbod op bitcoin-mining ingevoerd. Volgens onderzoek van de Bitcoin Mining Council (BMC) zorgde dit besluit ervoor dat de munt vandaag wat duurzamer genoemd kan worden.

4. SpaceX stuurt een raket naar de maan die wordt gefinancierd met dogecoin

De liefde tussen Elon Musk en dogecoin gaat verder dan de gemiddelde liefde die een baasje voor zijn hond heeft. Musk heeft nooit onder stoelen of banken geschoven dat hij een enorme fan is van dogecoin.

Het ruimtevaartbedrijf van Musk, SpaceX, zal in het eerste kwartaal van 2022 een satelliet naar de maan sturen die volledig is gefinancierd met dogecoin. DOGE-1 is de naam van de satelliet, en deze zal door middel van een Falcon 9-raket de ruimte in worden gestuurd.

Ben jij na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt om te investeren in bitcoin of dogecoin? Dan kun je dat doen bij LiteBit. Deze Nederlandse crypto exchange biedt op hun platform meer dan 45 verschillende cryptocurrencies. Kijk hier!

Dit artikel is onderdeel van de serie Beter Beleggen, een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Aan de hand van op elkaar aansluitende artikelen, nemen we je mee van de basis tot de beurs. Beter Beleggen wordt mede mogelijk gemaakt door LiteBit.