5 tips van focusexpert Mark Tigchelaar om je beter te kunnen concentreren in een tijd waarin we altijd AAN moeten staan

Psycholoog Mark Tigchelaar helpt topsporters, kenniswerkers en ondernemers bij het verbeteren van hun prestaties. Wie in een tijd van afleiding toch focus wil houden, moet volgens hem de strijd aangaan met ‘aandachtslekken’.

De interesse van Tigchelaar voor het onderwerp focus en concentratie komt niet uit de lucht vallen, vertelt hij in de Focus Academy aan een Amsterdamse gracht. Vlak na zijn eindexamen ontdekte Tigchelaar dat hij dyslectisch was. "Ik leefde zo’n beetje op de autocorrect."

De diagnose zette Tigchelaar wel op een spoor. Hij ging zich verdiepen in de werking van het brein. Tigchelaar leerde zichzelf snellezen aan en las alles wat los en vast zat over gedragspsychologie. Daarbinnen richtte hij zich met name op gedragsverandering. "Waarom doe je de dingen die je doet? En hoe creëer je nieuwe gewoonten? Dat wilde ik weten."

Tijdens zijn studie neuropsychologie experimenteerde Tigchelaar met ‘speedlearning’ waardoor hij zijn prestaties zag toenemen terwijl de studiedruk juist afnam. Hij wilde ook ondernemen en zette zo zijn eerste cursus snellezen op die hij verspreidde via de LOI. Inmiddels brengt Tigchelaar met zijn eigen bedrijf Focus Academy boeken uit en geeft hij trainingen en workshops aan bedrijven en organisaties.

Tigchelaar stortte zich uiteindelijk op het domein focus, omdat hier volgens hem de sleutel ligt die mensen kan helpen bij het verbeteren van hun prestaties. "Het gevecht om onze aandacht is op dit moment een van de grootste uitdagingen in ons leven", zegt Tigchelaar. "Je verliest door de continue afleiding niet alleen tijd maar ook kwaliteit van leven. Van diepgang. Van echte contacten met andere mensen. Continu afgeleid worden staat gelijk aan een gefragmenteerd leven. Wie rust, overzicht en controle behoudt, wordt gelukkiger en kan beter presteren."

De vijf belangrijkste concentratielekken volgens Tigchelaar:

1. Externe onderbrekingen
"Te veel appjes, te veel mailtjes. We worden omringd door technologie die doorlopend onze aandacht vraagt. We zien die externe afleiding vaak als grote boosdoener. Maar die bron vormt feitelijk maar een kwart van het verhaal. Ook als je op de hei gaat werken of je boven op een berg gaat zitten, afgesloten van alles en iedereen, dan ben je er nog steeds niet. De vraag is ook of volledige isolatie wel wenselijk is. We willen ook bereikbaar zijn."

2. Interne onderbrekingen
Want wat minstens zo belangrijk is: de afleiding in je eigen hoofd. "Veel afleiding ontstaat intern, door taken die je te binnen schieten. Van mailtjes die je nog moet versturen tot een pak melk dat je moet halen. Het kunnen ook kleine frustraties zijn die blijven lopen. Als je bijvoorbeeld bent afgesneden op de snelweg of je boos maakt over een Twitterbericht. Dat soort emoties zijn soms moeilijk uit te zetten. Er zit geen vervolgtaak aan: je bent afgesneden en that’s it. Blijft de emotie lopen? Dan noemen we dat piekeren. Maar ook nieuwe ideeën of plannen kunnen afleiden. Wat mij betreft is deze interne afleiding de belangrijkste."

3. Brandstof en energie
"Dat gaat niet alleen over slaap, goed eten en voldoende bewegen. Maar met name over de reserve aan brandstof die je in je hoofd hebt. Normaal zijn we gewend om na een inspanning even uit te blazen met wat afleiding. Veel mensen pakken dan bijvoorbeeld hun telefoon. Dat kan heel leuk zijn. Maar dan krijg je weer prikkels binnen en die zijn per definitie inspannend voor je hoofd. Dus met je telefoon op de bank zitten: dan ben je niet aan het opladen. Een podcast luisteren tijdens het hardlopen: dan ben je niet aan het opladen. Daar moet je je bewust van worden."

4. Verveling
"Als je te weinig uitdagende taken hebt of je verveelt je bij een onderwerp, dan dwalen je gedachten al heel snel af. Zeker met online vergaderen, als het even over een onderwerp gaat dat je niet echt aangaat, dan kan het snel gebeuren dat je je gedachten er niet meer bij kunt houden. Verveling is een hele belangrijke bron van afleiding." De oplossing is volgens Tigchelaar niet het simpel toepassen van enkele tips & tricks. "Die kun je simpelweg googlen. De truc is om je je bewust te worden van al deze ‘lekken’. Vink ze af in je hoofd voor je ze een voor een elimineert of ten minste beheersbaar maakt. Zo creëer je rust, overzicht en controle."

5. Je gebruikt niet de juiste tools
Door voor de juiste technologische oplossingen te kiezen in je werk en de rest van je leven, kan je er voor zorgen dat de prikkels die je binnenkrijgt beperkt blijven en je je beter kan focussen. Neem bijvoorbeeld de end-to-end-oplossingen van HP Presence, die er zowel op kantoor als thuis voor zorgen dat je gedachten niet afdwalen bij die belangrijke meeting waar je in zit. De geüpgradede camera’s van HP Presence producten tonen elk detail, waardoor je geboeid blijft door het beeld. De AI-ruisonderdrukking zorgt ervoor dat je nooit meer afgeleid wordt de door jengelende kinderen die aan de deur van het thuiskantoor van je collega staan, maar dat je puur kan focussen op wat echt belangrijk is.

Ontdek meer over efficiënt en gefocust hybride werken op het HP Work Happy Event

Op 27 september gaat Mark Tigchelaar tijdens het HP Happy Work Event op Strandzuid, Amsterdam in gesprek met Maartje Wolff (Oprichter Happy Office) en Michiel Meyer (Workwize) over hoe hybride werk je
werkgeluk kan vergroten en met welke tools je altijd betrokken blijft.

Join us op 27 september van 15:15u tot 18:30u om onder genot van een drankje te netwerken en de mogelijkheden te ontdekken die het hybride werken bedrijven biedt.

Je kan zowel online als live bij het gesprek aanschuiven via onderstaande link:

Meld je hier aan