Deze zakelijke gezinsauto laadt óók je laptop op in de kofferbak terwijl je de kinderen naar het sportveld brengt

Als één automerk vanaf het prille begin de PHEV op de kaart heeft gezet, dan is het Mitsubishi wel. Met de gefacelifte Eclipse Cross PHEV heeft het Japanse merk een grote, comfortabele hybride SUV op de markt gebracht die ook in ondernemerskringen hoge ogen gooit.

Het eerste dat opvalt bij de -opmerkelijk- hoge instap van de Eclipse Cross PHEV is de ruime, perfecte zithouding. De comfortabele stoelen van deze (aantal kilo’s) wegende SUV staan bijna kaarsrecht. Wie veel onderweg is voor klantbezoek of meetings in het land, merkt een prettig verschil in de onderrug. Hollandse lengte is geen probleem. Boven het hoofd is nog flink wat ruimte over eer je kruin de dakhemel raak.

Chargeknop

De rijk uitgevoerde Eclipse Cross Business Editions zijn met name gericht op de veeleisende zakenman of -vrouw die de garantie verlangt dat hij of zij altijd in beweging blijft. Met de hybride aandrijving kun je elektrisch makkelijk korte afstanden in de stad afleggen. Het geschatte bereik is (onder ideale omstandigheden) rond de vijftig kilometer. In 25 minuten is de batterij weer voor tachtig procent gevuld. Daarnaast kan op de sterke 2.4 liter benzinemotor nog eens 650 kilometer door worden gereden. Wie de chargeknop indrukt, laadt de accu op tijdens het rijden, uitrollen én afremmen.

Van buiten is de Eclipse Cross PHEV fors. Wie naast de grotere categorie SUV’s bij het stoplicht staat, kan de bestuurder vaak -blik opzij- recht in de ogen aankijken. Binnen is het interieur even ruim en weldadig. In het midden van het dashboard prijkt een 8 inch aanraakscherm met een overzichtelijk menu en navigatie van TomTom. De mobiele telefoon kan verbonden worden via de mirroringservice van Android Auto en Apple Carplay.

Fluisterstil en comfortabel

Qua rijgedrag merk je dat Mitsubishi vooral mikt op bestuurders die comfort verlangen. De vering filtert geruisloos alle oneffenheden weg. Wie elektrisch rijdt en de maximale snelheid aanhoudt, merkt hoe opvallend weinig geluid de Eclipse Cross PHEV produceert. Pas bij hogere snelheden ontstaat er iets van windruis rond de forse buitenspiegels.

Deze vierwiel aangedreven SUV houdt zich ook in de bochten prima. Al is daar wel het lichte overhellen dat hoge auto’s nu eenmaal eigen is. Wanneer de Mitsubishi weer in het spoor terugkeert, keren ook de kalme, ingetogen rijeigenschappen terug. Wie trouwens van plan is in de winter met wintersport te gaan, kan de auto op de snow-stand zetten. Andere modi zijn onder meer tarmac (asfalt) en gravel voor het sportieve off-the-road-gevoel.

Gehurkte atleet

Waar deze Business Editions echt in uitblinken, zijn de vele luxe ondersteuningssystemen die standaard zijn ingebouwd. De Lane Departure Warning geeft tijdig een seintje als de chauffeur over de schreef gaat. Een 360 graden camera biedt rondom zicht tijdens het inparkeren, samen met de achteruitrijcamera en parkeer assistent. De prima adaptive cruise control houdt in diverse standen afstand van de voorganger tijdens lange snelwegritten. Zeer ontspannen.

Wat betreft het design is de nieuwe versie van de Mitsubishi Eclipse Cross PHEV zowel elegant als sportief. Het merk zelf vergelijkt het ontwerp met een gehurkte atleet die op het punt staat uit de startblokken weg te sprinten. De auto is wel opvallend maar niet per se opzichtig. Weinig klanten zullen bij het voorrijden denken: ‘oh, dus daar gaat m’n geld aan op.’ Zeker vanuit een businessperspectief gezien: een nette auto. En ook nog eens helemaal hip. Want wie wil er geen SUV-Coupé op dit moment?


Rijdende kantoor

Een leuke, en zelfs nuttige, gimmick in de achterbak is de 220 volt aansluiting. Hier kun je extra gebruik maken van het typisch elektrische karakter van de auto. Het stopcontact slikt iedere doorsneestekker. Handig als je als je even snel je laptop wil opladen. Of desnoods een printer (!) wil aansluiten. Of een koffiezetapparaat, een koelkast of een geluidsinstallatie. Verzin het maar. 

Met een trekkracht van 1500 kilo kun je met deze vierwiel aangedreven SUV na werktijd ook een bootje richting de plas trekken. Deze Business Editions zijn weliswaar zakelijk van naam, maar in de praktijk van het dagelijks gebruik vooral een echte alleskunner.

De Eclipse Cross PHEV is direct leverbaar.

Check hier hoeveel jij kunt besparen op je gebruikskosten met de Eclipse Cross PHEV.