Deze ondernemer nam het 30 jaar oude bedrijf van zijn vader over en verdubbelde de omzet – nu bouwt hij een bedrijfspand op de groei

Max Wortmann vergelijkt ondernemen met de zeiltochten die hij over de Atlantische Oceaan maakte op een Volvo Ocean Race-boot. “Je zet je koers uit, maar onderweg kan er van alles gebeuren. Dat is uitdagend en soms spannend of vervelend, maar dat maakt het juist ook leuk.”

De 34-jarige ondernemer werd 4,5 jaar geleden directeur van Wortmann Milieutechniek, het bedrijf dat zijn vader ruim 30 jaar geleden begon. De onderneming levert containers die afval ter plekke samenpersen. Hierdoor kunnen klanten -zoals ziekenhuizen, distributiecentra en productiebedrijven - afval bufferen, waardoor ze ze zowel kosten als uitstoot besparen.

Omzet verdubbeld en oppervlakte verviervoudigd

Een gloednieuw bedrijfspand - gefinancierd met hulp van ING - faciliteert de groei die het bedrijf sinds de overname doormaakte. Ze zijn inmiddels verdubbeld in omzet en personeel en gaan nu verviervoudigen qua oppervlakte.

Die groei komt precies overeen met wat Max voor ogen had voordat hij het stokje van zijn vader overnam. “Ik zag heel duidelijk voor me hoe we er een bedrijf van konden maken dat klaar is voor de toekomst.”

Door het verhuurbedrijf dat hij zelf al had opgezet te combineren met de oorspronkelijke werkzaamheden – verkoop en onderhoud van afvalcontainers - kon het klantenbestand groeien. “Door de continue cashflow van de verhuur hebben we ook kunnen investeren in een betere organisatiestructuur en lopen we minder risico.”

Grote tegenslagen heeft hij nog niet gehad sinds de overname. “Maar dat betekent niet dat alles vanzelf gaat, we hebben met ons hele team hard gewerkt om op dit punt te komen.” Dat een week voor de verhuizing het cement voor de vloer van de nieuwe productielocatie opeens niet geleverd kon worden, kon hem niet uit het veld slaan. “Voor dat soort problemen zijn makkelijk oplossingen te vinden. We hebben gewoon een andere partij gevraagd.”

Extra ruimte nodig voor bedrijf

Naast de verhuur van de containers ging Wortmann vorig jaar ook een samenwerking aan met Avermann, de leverancier die de machines voor hen bouwt. Ze hebben samen een tak op gezet waarbij oude containers, ook van andere merken, worden ingenomen en gereviseerd. “Dat is niet alleen duurzamer”, vertelt Max. “Gereviseerde containers zijn ook betaalbaarder waardoor ons klantenbestand verder kan groeien.”

De nieuwbouw van het bedrijf was noodzakelijk om deze nieuwe tak van het bedrijf te laten werken. “We hebben die extra ruimte nodig”, stelt de ondernemer. “Toen ik het bedrijf overnam hingen we al met armen en benen uit het pand waar we zaten. En gebrek aan ruimte is een bottleneck voor groei.”

Toch was de nieuwbouwfinanciering niet zomaar geregeld. “Onze plannen waren best ambitieus, want de locatie wordt deels gebouwd op de groei. Bij ING troffen we gelukkig een accountmanager die begreep waar we naartoe willen. Hij heeft echt met ons meegedacht over de mogelijkheden.”

“Je hebt als ondernemer iemand nodig die jouw wereld kent en dezelfde taal spreekt. Bij ING was dat het geval en dat gaf de doorslag voor onze samenwerking. Je gaat uiteindelijk natuurlijk een langdurige overeenkomst aan, dan is het belangrijk dat beide partijen daar een goed gevoel over hebben.” 

Zie jij – net als deze ondernemer – je bedrijfsgroei al helemaal voor je? ING helpt je graag bij je financiering. Lees hier meer.