Dit zijn de 3 essentiële digitale skills die je nodig hebt volgens tech experts

Ook als je niet in IT werkt, heb je waarschijnlijk te maken met snel veranderende digitale ontwikkelingen in je werk. Zeker het afgelopen jaar waarin generatieve AI écht is doorgebroken. Veel young professionals werken al met nieuwe tools als ChatGPT of Midjourney. Volgens Willem Sloet tot Everlo, Interim Professional bij Yacht, gaat het er niet om dat je al deze nieuwe tools volledig beheerst, maar dat je ongeveer weet hoe het werkt en wat de voordelen ervan in jouw werk kunnen zijn. Hoe je je digitale horizon verbreedt en welke skills je nodig hebt, bespraken we met een aantal experts op het gebied van technologie. Zij dagen je uit om jezelf verder te ontwikkelen, want: it’s time to push your horizon!

Essentiële skills

Futurist Christian Kromme voorspelt dat we in de nabije toekomst steeds vaker zullen samenwerken met technologie. Een essentiële skill is het schrijven van prompts, waarmee je deze technologie goed kunt aansturen. Hoe beter je dit kunt, hoe meer je de technologie in je voordeel kunt laten werken. Nieuwe technologie creëert ook steeds meer data. Een andere onmisbare skill is het kunnen omzetten van data naar informatie en inzichten. Zo haal je er waarde uit voor je organisatie. Volgens Hendrika Willemse, verkozen tot 1 van de 50 meest inspirerende Nederlandse vrouwen in tech, is wendbaarheid ook een belangrijke vaardigheid. Alleen zo kun je de technologische ontwikkelingen blijven snappen en omarmen.

Digitaal leiderschap

Ellen van Meurs, Data Security specialist bij Microsoft, werkt op het snijvlak van de business en technologie. Deze samenwerking tussen business en technologie begrijpen en aansturen, is iets wat digitaal leiders als geen ander kunnen. Ook hebben zij volgens Ellen soft skills nodig zoals empathie, creativiteit en emotionele intelligentie. Want hoe snel technologie zich ook ontwikkelt, dit is waarmee jij je als professional kunt onderscheiden. Volgens Willem moeten leiders goed weten wat de business nodig heeft en welke tools en technologie erbij beschikbaar zijn om dit te ondersteunen. Steeds belangrijker is het volgens hem ook dat leiders op een ethische manier omgaan met data en dat ze transparant zijn over wat ze doen.  

Techsavvy

Hoewel het bijwonen van een vergadering als avatar in de metaverse nog ver weg klinkt, is het wel noodzakelijk om een beetje techsavvy te zijn. Hoe? Ga gewoon eens met technologie spelen. Er zijn genoeg (gratis) tools beschikbaar die je kunt uitproberen. Omring je met mensen die ook willen leren, maak fouten en leer van elkaar. En ga eens in gesprek met de IT-afdeling. Zij kunnen je goed uitleggen wat er allemaal mogelijk en nodig is volgens Willem. Wil je het écht grondig aanpakken, doe dan een investering in jezelf. Tip van Hendrika: durf ook in jezelf te investeren, volg bijvoorbeeld een opleiding.

Wil jij meer lezen over data en ethiek? Download dan het whitepaper van Willem Sloet tot Everloo 

Agile of vooraf bepaald einddoel?

In een ander artikel over persoonlijk leiderschap adviseerden we je om een einddoel voor ogen te hebben als je wilt excelleren in je carrière. Hoe past dit dan bij de wendbaarheid die nodig is in een digitale wereld? Christian is er duidelijk over: je hebt een duidelijke purpose op de lange én wendbaarheid op de korte termijn nodig om succesvol te zijn. Ellen adviseert om op te schrijven waar je precies heen wilt. Wat wil je precies versnellen en waarom? Maar houd niet star vast aan je plan, want dan gaan er kansen aan je voorbij. 

Copyright © 2023 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site vindt plaats onder Algemene Voorwaarden en Privacybeleid.
Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren | Vacatures