Zoveel rendement maakte je, als je begin 2021 €1.000 stak in bitcoin, ethereum, dogecoin of shiba inu en het deze week verkocht

Business Insider in samenwerking met LiteBit

Je leest het elfde artikel van Beter Beleggen, een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Indien je het tiende stuk nog niet gelezen hebt, bekijk dan: 5 verraderlijke psychologische valkuilen waardoor je verkeerde beslissingen neemt als belegger – en hoe je ze kunt voorkomen

In 2017 bereikte bitcoin een waarde van 19.497 euro, waarna de waardes van vrijwel alle cryptocurrencies in elkaar stortte. Dit was ook meteen het startschot van de bearmarket, die doorging tot medio 2020.

In 2021 steeg de waarde van veel cryptocurrencies, met bitcoin, ethereum, dogecoin en shibu inu in het bijzonder. Het waren namelijk vooral deze cryptomunten die de media haalden, wat de prijs alleen maar verder deed stijgen.

Hoeveel rendement had je op deze munten kunnen maken afgelopen jaar?

1. Bitcoin

In dit media ging het dit jaar voornamelijk over bitcoin. Dat is niet gek, want ‘s werelds eerste en bekendste cryptocurrency heeft in 2021 een koersstijging van 207 procent doorgemaakt. Mocht je op 1 januari van dit jaar 1.000 euro hebben geïnvesteerd in bitcoin, zou dit nu 2.070 euro waard zou zijn.

De stijging is mede te danken aan de interesse die grote bedrijven en institutionele beleggers dit jaar in bitcoin hadden. Denk bijvoorbeeld aan PayPal, die bitcoin-betalingen ging opnemen als betaalmogelijkheid.

Tesla gaf aan dat hun klanten voortaan met bitcoin zouden kunnen betalen, al kwamen ze hier al snel weer op terug. Niet veel later was het ook mogelijk om op Twitter te betalen met bitcoin, en gaf hedgefondsmanager Paul Tudor Jones aan dat hij bitcoin in zijn portefeuille had opgenomen.

2. Ethereum

 

Ondanks de hoge transactiekosten die gebruikers van het ethereum-netwerk dit jaar moesten betalen, onderging de waarde van ethereum een stijging van maar liefst 580 procent. Mocht je op 1 januari 1.000 euro hebben geïnvesteerd in ethereum, zou dit nu een waarde van 5.800 euro hebben gehad.

Een van de redenen voor deze stijging zou de toenemende populariteit rondom decentralized finance (DeFi) kunnen zijn. Het netwerk zou dit jaar ook updaten naar ethereum 2.0, maar dit is al enkele keren uitgesteld. Het is nog niet duidelijk wanneer de update volledig zal worden afgerond.

3. Dogecoin

De oprichters van dogecoin bedoelden deze cryptomunt als grap, maar het geld dat dit jaar in deze munt omgaat is allesbehalve grappig te noemen. Dit jaar is de waarde van dogecoin namelijk met 5.131 procent gestegen. Wat betekent dat een investering van 1.000 euro nu 51.310 euro waard zou zijn.

Het is vooral de hype die zorgde voor een flinke stijging in waarde, al is ook Elon Musk zonder twijfel een grote invloed geweest op de prijsstijging van dogecoin. Zijn controversiële tweets hebben hem dan ook tot een belangrijke influencer binnen de cryptomarkt gemaakt.

4. Shiba Inu

Gelijknamig aan het welbekende hondenras, werd shibu inu gelanceerd als parodie op dogecoin. In het begin van dit jaar had nog vrijwel niemand van deze cryptocurrency gehoord, al kwam daar na enkele maanden snel verandering in.

Shiba Inu is de hoogste stijger in deze lijst, gezien de waarde in 2021 met 67.424.657 procent is gestegen. De gelukkigen die op 1 januari 1.000 euro in deze munt hadden geïnvesteerd, zouden nu een ongerealiseerd vermogen van 67.424.657.000 (67.4 miljard) euro hebben.

Het moment dat een cryptocurrency een nieuw record breekt is allesbehalve zeldzaam te noemen. Dit kan ervoor zorgen dat mensen het gevoel krijgen te laat zijn om nog in te stappen. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Cryptocurrencies worden pas sinds korte tijd geadopteerd door grote bedrijven en invloedrijke personen. Er kan dus nog ontzettend veel gebeuren, en dat zou nog van grote invloed kunnen zijn op de koerswaarde van cryptovaluta.

Natuurlijk zou ook het tegenovergestelde kunnen gebeuren. Crypto is een volatiele markt die in zijn kinderschoenen staat. Er bestaat altijd een reële kans dat je het geld dat je inlegt verliest, net als bij ieder ander beleggingsproduct.

Het kopen van crypto is gelukkig niet lastig. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij een crypto exchange als LiteBit, waar alle cryptocurrencies die hierboven zijn besproken te koop zijn.

Beter Beleggen is een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Aan de hand van op elkaar aansluitende artikelen nemen we je mee van de basis tot de beurs. Beter Beleggen wordt mede mogelijk gemaakt door LiteBit.