De allereerste auto waarin Google volledig is geïntegreerd, is eindelijk hier

- dit gaat het voor jou betekenen

Je kunt Google alles vragen – zelfs via spraak -, de digitale kaarten zijn altijd actueel en het bedrijf weet tot op de meter nauwkeurig waar de files staan, zelfs in de stad. Je vraagt je dus misschien af: waarom is Google overal in mijn leven aanwezig, behalve in het infotainmentsysteem van mijn auto?

Goed nieuws, het is er nu: in de Polestar 2. Deze elektrische vijfdeurs fastback heeft als eerste auto ingebouwde Google-apps en -services die geoptimaliseerd zijn voor automotive. Denk aan Google Assistant, Google Maps en Google Play. Hierdoor is de Polestar 2 te vergelijken met een mobile device, maar dan op wielen.

Digital key

Nog voor je in de Polestar 2 bent ingestapt, ervaar je al de gemakken van het model. Want voor het ontgrendelen van de auto heb je geen sleutels meer nodig. De auto herkent jou als bestuurder dankzij een encrypted Bluetooth-connectie met je smartphone. Als je wilt, kun je de digitale sleutel ook makkelijk delen met vrienden of familie zodat ook zij gebruik kunnen maken van je Polestar. Overigens krijg je bij de Polestar 2 ook standaard een fysieke sleutel, mocht je dat fijn vinden voor je gemoedsrust.

Die digitale sleutel is trouwens niet zomaar een manier om je auto elektronisch te ontgrendelen. Je kunt al je favoriete instellingen opslaan in de digitale sleutel, zodat de stoel, het stuurwiel en spiegels in de juiste stand voor jou staan zodra je instapt.

Bovendien zal de klimaatregeling meteen voor jouw ideale temperatuur zorgen en de bestemmingen die je het meest bezoekt of zelf hebt opgeslagen staan voor je klaar in het navigatiesysteem.

Spraakbesturing

Je kunt natuurlijk via het 11,5 inch metende touchscreen het hele systeem bedienen. De complete bedieningslaag is helemaal volgens het compromisloze Scandinavische Polestar-design vormgegeven. De tablet-achtige navigatie waar je zeer intuïtief doorheen kunt swipen werkt verbluffend snel en gemakkelijk.

Maar het kan nog veel makkelijker door tegen de Google Assistant te spreken. "Hey Google, navigeer naar mijn werk" of "Hey Google, zet de stoelverwarming op 2" is veel simpeler en directer.

Maar je kunt bijvoorbeeld tijdens je dagelijkse woon-werkverkeer afspraken inplannen of ze bekijken, notities maken of inkomende berichten laten voorlezen. Geen verhaspeling van commando's meer, maar een snelle respons op gesproken verzoeken. En geen afleiding meer door het kijken naar je tablet of telefoon.

Naadloze navigatie

Maar er is meer! Polestar en Google hebben ook de handen ineengeslagen voor meer veiligheid. Zo ondersteunt Google Maps verschillende veiligheidsfuncties. Zo weet de auto al dat er een scherpe bocht of een onoverzichtelijke kruising aankomt, en kan zo de bestuurder suggesties doen om in deze situatie veiliger te rijden.

Het systeem houdt ondertussen de veiligheid van de bestuurder in de gaten. Sensoren volgen de ogen en bewegingen van de bestuurder. Kijk je niet meer naar het instrumentenpaneel, dan zal het display in het donker in helderheid gedimd worden. En sommige bedieningsfuncties worden pas 'wakker' als je hand er naartoe beweegt. Minder afleiding, meer functionaliteit en dus meer veiligheid.

Apps aan boord

De Google-functionaliteit in het infotainmentsysteem gaat veel verder dan een gewoon navigatiesysteem gekoppeld aan audio en bedieningsfuncties voor de auto. Feitelijk heb je een heel slimme computer aan boord die je alles kunt vragen, zoals je dat thuis gewend bent. Zoek het dichtstbijzijnde laadstation, een parkeerplaats, een Grieks restaurant of vraag hoe laat de lokale supermarkt sluit. Google zal het antwoord vliegensvlug geven.

En zo zijn er nog meer media-apps voor de Polestar 2 beschikbaar via de Google Play Store. Denk bijvoorbeeld aan een app waarmee je als bestuurder je favoriete muziek gemakkelijk kunt beluisteren. En dat is nog maar het begin. Omdat het Google-systeem een open platform is, kunnen softwareontwikkelaars hun eigen apps aanbieden. De unieke samenwerking van Polestar en Google zal dus een enorme impuls zijn om nieuwe mogelijkheden te ontwikkelingen.

Geïnspireerd geraakt? Ontdek hier alle mogelijkheden van de Polestar 2 HMI.