Zou je door de pandemie anders moeten nadenken over arbeidsongeschiktheid? 5 ondernemers discussiëren

In loondienst is je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) geregeld via de werkgever. Als ondernemer moet je dit zelf uitzoeken – en betalen. Iets wat veel (startende) ondernemers uitstellen. Want je wordt waarschijnlijk niet ziek, toch? Maar door de pandemie is het onderwerp bij een aantal ondernemers ineens toch weer hoog op de agenda gekomen.

Business Insider spreekt erover met vijf ondernemers: Volker Ruitinga van Vertico, een bedrijf in 3D-betonprinten; Sarah Glasbergen van trouwwebsite ThePerfectWedding.nl; Roos Aduagyei van Trickle, een vacaturesite voor anoniem solliciteren; Jochem Terlunen van softwarebedrijf Scherpthe, leverancier van slimme ERP bedrijfssoftware voor de maakindustrie en Ellyne Bierman van Reflower, een bedrijf in abonnementen op kunstbloemen. Voelen ze zich kwetsbaarder als ondernemers?

Ben je door de pandemie anders gaan nadenken over arbeidsongeschiktheid?

Ellyne Bierman van Reflower: "Nee, ik ben niet zo bang voor corona. Ik ben me wel heel bewust van mijn kwetsbaarheid. Dat was ik al, de pandemie heeft dat niet veranderd. Als ik bijvoorbeeld door de stad fiets dan denk ik soms ineens: ik kan nu gewoon aangereden worden."

Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl: "Ik ben eigenlijk ook niet anders gaan nadenken over arbeidsongeschiktheid. We hebben twintig mensen in dienst en merken niet dat er anders wordt omgegaan met ziekmeldingen of dat er nu meer of minder langdurig zieken zijn."

Roos Aduagyei van Trickle: "Oh, ik ben wel anders gaan nadenken over ziek worden door de pandemie. Je zult maar long-covid krijgen. Want er zijn echt veel mensen die langdurig ziek zijn door corona en niet kunnen werken. Of maar een uurtje per dag."

Het Trimbos-instituut constateerde begin dit jaar op basis van een peiling dat het aantal psychische klachten toeneemt door de pandemie. Zijn jullie hier bewust van?

Aduagyei: "Ja, voor Trickle werken we onder andere veel samen met bedrijven in de cultuursector en evenementenbranche. Zij hebben het nu onwijs druk en er zijn aardig wat mensen die veel stress ervaren. Zo veel dat ze niet meer kunnen werken. Maar of je dan meteen arbeidsongeschiktheid bent, weet ik eigenlijk niet. Mijn businesspartner Nica Renoult en ik gaan ons binnenkort goed verdiepen in alle verzekeringen die we eigenlijk nodig hebben, waaronder een AOV."

Glasbergen: "Ik hoor het om me heen van vrienden en familie, dat mensen het wel zwaar hadden het afgelopen jaar door veel thuis te zijn. En dat ze nergens heen konden, geen uitlaatklep hadden en daardoor veel stress ervoeren. Dus ik kan me voorstellen dat er daardoor mensen uitvallen. Zelf heb ik daar geen last van gehad, ergens was het ook wel fijn om meer tijd met de kinderen door te brengen."

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor een financieel vangnet als je niet kunt werken. Je kunt daarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, bijvoorbeeld bij Interpolis. Je bepaalt zelf voor welk bedrag je je wilt verzekeren en hoe lang je eigen risicoperiode is.

Hebben jullie een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Aduagyei: "Nog niet. Ik werk nog deels in loondienst bij een andere werkgever, daarom dacht ik steeds dat het niet zo belangrijk was. Inmiddels staat het hoog op mijn lijstje. Ik vind dat wel een van de grootste voordelen van werken in loondienst hoor; dat je AOV geregeld is."

Bierman: "Nee, ik ook niet. De maandelijkse kosten zijn namelijk vrij hoog. Dus ik denk dat het nog wel even duurt voor ik het kan betalen."

Aduagyei: "In het begin denk je als ondernemer nog niet echt aan een AOV. En het is niet iets waar je geld aan uit wilt geven. Ook omdat je misschien nog niet zoveel geld omzet. Maar uiteindelijk geloof ik er wel in dat je er veel geld mee kan besparen als je dus wel langdurig ziek wordt door corona misschien, of door iets heel anders. Ik vind dat hier meer aandacht voor mag zijn. Het is heel makkelijk om een bedrijf te starten, je gaat naar de Kamer van Koophandel en klaar. Maar alles wat erbij komt kijken vergeet je soms."

Volker Ruitinga van Vertico: "Ik heb dit ook niet. Voor mij persoonlijk vond ik het te duur. Voor onze werknemers hebben we wel wat geregeld, voor als hun iets overkomt. Dat is een bedrijfsongevallenrisicoverzekering. Dat hadden we al, de pandemie heeft daar geen invloed op gehad."

Ellyne Bierman

Ellyne Bierman

Jochem Terlunen van Scherpthe: "Ik waardeer onze verzekeringen de laatste tijd meer. Er werd namelijk twee keer ingebroken en toen dacht ik wel: ja, dit soort dingen kunnen ons ook overkomen. En zo is het met arbeidsongeschiktheid natuurlijk ook, dat kan je ook overkomen, ook al denk je van niet. Eerst vond ik verzekeringen zonde van het geld. Van veel verzekeringen maak je natuurlijk nooit gebruik, maar ik ben blij dat we zakelijk gezien de dingen goed hebben geregeld."

Hebben jullie iets anders geregeld voor als je ziek wordt?

Bierman: "Ik zit bij een broodfonds. Dat is eigenlijk een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je zit dan met meerdere zzp'ers in een fonds en hebt een collectieve spaarpot. Als iemand ziek wordt, krijg die persoon geld uit het fonds. Wat niet opgaat, krijg je terug. Het nadeel van het broodfonds is wel dat je maximaal 2000 euro uitgekeerd krijgt in de maand. Dat is voor mij al niet genoeg om van rond te komen. Daarom denk ik dat ik uiteindelijk toch wel een AOV ga nemen."

Meer weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis garandeert dat je een maandelijkse uitkering krijgt als je door ziekte, burn-out, zwangerschap of een ongeval (tijdelijk) geen inkomen meer kunt verdienen. Kijk voor meer informatie op Interpolis.nl