Dit zijn de arbeidstrends van 2025: Hoe ziet jouw toekomst eruit?

De manier waarop we werken verandert razendsnel. Maar wat betekent dat voor jou? In dit artikel duiken we in de vijf meest opvallende trends voor 2025 die jouw carrière kunnen beïnvloeden. Want welke thema’s staan in 2025 het meest in de spotlight? Is het de steeds belangrijker wordende werk-privébalans? Is het good old AI? Of toch de zzp’er die te maken krijgt met nieuwe handhaving op schijnzelfstandigheid? Guusje Leichel en Jan van Helden van Randstad Professional | Yacht helpen ons de trends te begrijpen. 

Voor bedrijven is de situatie rond zzp’ers in ieder geval een hot topic, weet Jan van Helden. Als operationeel directeur bij Randstad Professional | Yacht adviseert hij veel bedrijven op het gebied van inhuur en het inzetten van zzp’ers. “In de zorg, het onderwijs, maar ook in vrijwel alle andere sectoren moeten bedrijven in meer of mindere mate gaan kijken of er noodzaak is zich anders te organiseren. Alle zzp’ers waar twijfel over bestaat er per 1 januari uit, een gedegen transitieplan, of toch afwachten hoe er daadwerkelijk gehandhaafd zal worden? Dat wordt wel het thema van 2025 wat mij betreft.” 

Guusje Leichel, arbeidsmarktanalist bij Randstad Professional | Yacht, zou een ander thema willen noemen. Namelijk dat deze arbeidsmarkt een werknemersmarkt is en blijft. “Ondanks dat de krapte op de arbeidsmarkt in 2025 iets wordt verlicht, staan bedrijven nog steeds te springen om mensen. Ze bieden vaste contracten, mogelijkheden voor een sabbatical of andere zaken die zorgen voor een goede werk-privébalans. Dat is goed nieuws voor werkend Nederland.”

Wat staat er nog meer op stapel voor 2025? Onze experts duiden het in de volgende vijf trends.

Trend 1: vast contract is de norm

2024 heeft een record te pakken! Van alle Nederlanders die betaald werk doen, heeft momenteel 55 procent een vast contract. “Dat is extreem veel,” zegt Guusje. “Sinds het CBS de cijfers hierover bijhoudt, is het nog nooit zoveel geweest.”

En dat is goed nieuws, want het hebben van een vast contract heeft veel voordelen ten opzichte van een tijdelijk contract. Zo blijken jongvolwassenen met tijdelijke contracten vaker burn-out gevoelens te hebben. Ook stellen ze het krijgen van kinderen of het kopen van een huis kopen uit. Dat blijkt uit research van onderzoeksinstituut NIDI

Voor iedereen die wel een vast contract zou willen maar er nog geen heeft, is dan ook nu de tijd er naar te vragen. Guusje: “Het is tegenwoordig bij veel organisaties de norm om na de proeftijd meteen een vast contract aan te bieden. Dus dat kun je gerust vragen aan je werkgever. "En als je het niet krijgt, is er een grote kans dat de buren het je wel meteen aanbieden.”

Trend 2: minder switchers; meer mensen zitten goed waar ze zitten

Het is voor iedere werknemer op z’n tijd een aantrekkelijk gedachte-experiment: zou het werk bij de concurrent leuker, uitdagender, interessanter zijn? 

 In 2025 zullen mensen dit misschien dénken, maar waarschijnlijk een stuk minder uitvoeren. Sinds 2022 daalt het aantal mensen dat switcht van baan of beroepsgroep; en onze experts denken dat in 2025 dat niet verandert of zelfs nog wat verder daalt. 

“Rond 2020 hebben we een tijd veel cao-loonsverhogingen gehad om de inflatie te compenseren,” zegt Guusje. “Dat was een tijd waarin veel mensen van baan zijn gewisseld, omdat de lonen elders misschien aantrekkelijker waren. Nu dat weer is gestabiliseerd, lijkt de arbeidsmarkt minder uitnodigend om zulke risico’s te nemen. Mensen blijven dan eerder zitten waar ze zitten.”

Trend 3: ‘Betekenisvol werk’ doen houdt je weerbaar 

Voor Gen-Z’ers en millenials bestaat een baan uit meer dan een goed salaris. Ze willen ‘betekenisvol werk’ doen, vinden duurzaamheid belangrijk en zoeken naar zingeving in hun baan. Dat blijkt uit onderzoek naar deze groep van Randstad.

Dat is niet alleen een zaak van de jonge werknemer zelf, maar óók van de baas. Want wie zingeving voelt in zijn werk, ervaart minder stress en meer veerkracht. Deze algehele tevredenheid biedt bescherming tegen depressie en overspannenheidsklachten. Zo kan betekenisvol werk doen het verzuimcijfer op het werk terugdringen. 

Kijk de docuserie van Business Insider en Yacht: Groeien door jezelf te blijven

Voor Kesh Mahabier (48) is betekenisvol werk steeds belangrijker geworden in zijn carrière. We volgen hem in de derde aflevering van de docuserie ‘Groeien door jezelf te blijven’. Lang had Kesh de droom om CFO te worden bij een groot corporate bedrijf. Totdat hij erachter kwam dat andere waarden veel belangrijker voor hem zijn, zoals duurzaamheid en het omkijken naar elkaar. Hij maakte de switch en werkt nu via Randstad Professional | Yacht als business controller bij de Wageningen Universiteit. Een duurzame werkomgeving die een stuk beter bij hem past.

Trend 4: discussie ‘zzp’er of niet?’ zal oplaaien 

Voor zzp’ers én hun opdrachtgevers wordt 2025 een spannend jaar. De Belastingdienst heeft namelijk aangekondigd vanaf 1 januari 2025 te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Het inhuren van zzp’ers in een verkapt dienstverband verstoort namelijk de arbeidsmarkt. Bovendien ontduiken opdrachtgevers er verplichtingen mee op het gebied van belastingen en sociale zekerheid. 

Uit een intern onderzoek van Randstad onder zzp’ers blijkt dat 1 op de 4 zzp’ers de kans groot acht dat zij als schijnzelfstandige zullen worden gezien. Wanneer ben je dat? Dat is niet altijd duidelijk, maar er zijn een aantal vragen die je jezelf als zzp’er kunt stellen. Wordt hetzelfde werk gedaan door werknemers in loondienst? Heb je verschillende opdrachtgevers? Werk je voor eigen rekening en risico? Is er sprake van aansturing en gezag vanuit de werkgever? In dit handige document vind je per sector een voorbeeldsituatie waarin er wel of niet sprake is van schijnzelfstandigheid. 

Een aanvullende tip van Jan van Helden is om je te verdiepen in het Deliveroo-arrest. Jan: ,,Daar vind je de criteria waarop de Belastingdienst zich nu baseert. Kijk hoe jij je als zzp’er daartoe verhoudt vanuit de verschillende opdrachten die je hebt. Daarnaast is het goed om te vragen hoe je opdrachtgever acteert ten aanzien van inhuur zzp.. Hebben ze duidelijk (nieuw) beleid geformuleerd en welke impact heeft dat op jouw lopende of potentiële opdracht?” 

Verder zou Jan zzp’ers willen aanmoedigen om deze ontwikkelingen aan te grijpen om een reflectiemoment in te lassen en het gesprek aan te gaan met opdrachtgevers / werkgevers: wat waren je drijfveren om zzp’er te zijn? Want, zo weet Jan, zeker niet altijd staan ondernemerschap en financiën op nummer één. “Het gaat ook over de vrijheid om zelf je werkuren te bepalen, of de ruimte om een maand in de winter naar de zon te kunnen gaan. Op dat gebied zijn ook binnen een dienstverband tegenwoordig meer mogelijkheden dan organisaties en werkenden soms denken.” 

Trend 5: waar het krap is, wordt het nóg krapper op de arbeidsmarkt

We horen al jaren over krapte op de arbeidsmarkt en dat zal ook nog wel even zo blijven. Al zijn de verschillen per sector groot. Bij de sectoren waar de tekorten wat afnemen, zoals in finance en marketing & communicatie, zal dat doorzetten. De beroepen daarentegen waar de arbeidsmarkt al krap was, zullen alleen nog maar krapper worden. 

Daar zitten veel technische vakmensen bij: werktuigbouwkundigen en elektrotechnici, maar ook de zorg blijft een krappe sector. Guusje: “En die krapte is structureel; dat gaat echt over de komende tientallen jaren. Dus mocht je niet tevreden zijn met je baan en willen kiezen voor een studie in een kraptebranche, dan kun je er vanuit gaan dat dat een investering is voor de lange termijn.” 

Bij Randstad Professional | Yacht geloven we dat jij verandering kunt brengen door jezelf te blijven. Door te kijken naar welke waarde jij kunt toevoegen binnen de trends die spelen op werkgebied, met jouw unieke set aan eigenschappen. Ben je benieuwd naar alle trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in 2025? Download dan de arbeidsmarktmonitor. 

En wil je meer weten over schijnzelfstandigheid, kijk dan hier.