Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te benutten. Door je leven in eigen handen te nemen, krijg je de mogelijkheid om te groeien, veranderen en een evenwichtiger leven te leiden. In een eerder artikel kwamen al de ‘7 habits of highly effective people’ van Stephen Covey aan bod. Volgens zijn theorie kan je pas een effectief leven leiden wanneer je in balans bent. Veel young professionals leven in strijd met hun eigen waarden en doelen.

Om meer invloed te krijgen op wat je voelt, hoe je denkt én hoe je handelt, geven we je in deze video tips en advies hoe jij jouw persoonlijk leiderschap kunt ontwikkelen.

Persoonlijk leiderschap trainen

Door je persoonlijke drive, sterke punten en valkuilen te ontdekken, ontwikkel je persoonlijk leiderschap. Nog te vaak leven mensen volgens overtuigingen van vroeger, of die van anderen. Vaak zitten zulke overtuigingen je persoonlijk leiderschap in de weg. Eva Ghysels is zelfstandig executive coach en ziet vaak young professionals die te veel tegelijk willen. Eva: “Ze voelen zich anders niet waardevol, maar het is niet per sé nodig om verder te komen in je carrière.” Volgens ondernemer Jochem van Hessen helpt het om je eigen doelen te bepalen voor een succesvol leven. Daar koppel je vervolgens nieuwe habits aan die bijdragen aan dat doel. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Mocht je het moeilijk vinden om je eigen kernwaarden en doelen goed in kaart te brengen, kan het helpen om in gesprek te gaan met een coach, bijvoorbeeld bij Yacht. Zij kunnen met jou sparren over je ambities en helpen bij het pinpointen en versterken van jouw soft skills.

Eva Ghysels

Eva Ghysels

Jochem van Hessen

Jochem van Hessen

Essentiele soft skills

Nieuwe habits creëren betekent ook het ontwikkelen van soft skills. Met een open mind en een nieuwsgierige houding in het leven staan is er zo één. Wees nieuwsgierig en stel de juiste vragen, want dan krijg je de juiste antwoorden. Dat is zelfs beter dan allerlei kennis zélf te vergaren. Jochem: “Kijk naar de ontwikkelingen binnen artificial intelligence. Bij ChatGPT gaat het ook om welke vragen je kunt definiëren.” Je hoeft dus niet alles zelf te weten om efficiënt te werken, maar wél weten waar je moet zijn. Netwerken is daarom ook een belangrijke soft skill volgens Amana Nurmohamed, interim professional bij Yacht. Binnen haar netwerk zitten altijd wel mensen die kunnen helpen om haar persoonlijke doelen te behalen. Volgens Amana is goed communiceren ook een absolute must. Spreek je eigen doelen hardop uit op de werkvloer, zodat anderen ook weten welke richting je op wilt.

Buiten je comfortzone?

Om te excelleren in je carríère, hoef je niet altijd uit je comfortzone te stappen. Vaak hoort dat erbij, maar volgens Eva is het belangrijkste dat je écht leeft volgens je eigen kernwaarden. Eva: “Als je dát doet, maak je vanzelf carrière”. Soms vereisen jouw doelen dat je wél buiten je comfortzone stapt. Bepaal dan eerst waar de meeste pijn zit, want pijn zorgt voor groei. Zoek ongemakkelijke situaties op en ga ze aan. Maak bijvoorbeeld een praatje met een onbekende collega. Volgens Amana helpt het om te beginnen met kleine stapjes, zodat je je zelfverzekerder gaat voelen om grote stappen te zetten.

Zit je bijvoorbeeld al een tijd op dezelfde plek, maar heb je het gevoel dat je méér uit jezelf kunt halen? Kijk dan eens bij de opdrachten van Yacht. Zij verbinden ambitieuze professionals met vooruitstrevende organisaties. Wie weet zit  er een opdracht tussen die aansluit bij jouw kernwaarden en doelen. Toon in dat geval lef, stap uit je comfortzone en reageer!

Amana Nurmohamed

Amana Nurmohamed

Wil jij meer succes in je carrière? Voor elke carrièrestap geven we je essentiële tips om je skills verder te ontwikkelen. Of je nu beter wilt presenteren, leidinggeven of overtuigen. Meld je via deze link aan voor de 5-daagse carrièreversneller en ontvang 5 dagen lang een unieke tip in je mailbox. Futureproof bouwen aan je carrière.

Copyright © 2023 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site vindt plaats onder Algemene Voorwaarden en Privacybeleid.
Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren | Vacatures