Waarom je niet bij je directe collega's moet zijn voor de beste adviezen, ideeën en nieuwe skills

Deadlines. Presentaties. Een heleboel mails die weggewerkt moeten worden: als je niet oplet, is je werkdag zo voorbij. Ook nog nadenken over je toekomst? Je zou niet weten waar je de tijd vandaan moet halen.

Een community kan soelaas bieden om tóch op een ongedwongen manier over je toekomst na te denken. Een groep van mensen met een gemeenschappelijke passie, pijn of ambitie, zo beschrijft Maartje Blijleven, schrijfster van het boek We love Communities, het fenomeen. “Die groep kan bestaan uit collega’s, maar ook anderen met wie je de dialoog aan kan gaan om ervan te leren.”

Stel dat je als advocaat bij een klein kantoor werkt. “Dan kun je met een handvol collega’s praten over je werk, maar ook bijvoorbeeld met oud-studiegenoten die bij andere bedrijven werken en met wie je zaken kunt bespreken waar je meer worstelt. Juist dat andere perspectief, helpt soms om verder te komen.”

Evenementen in jouw branche

Sommige communities zijn enkel online te vinden, maar ook offline komt het vaak voor dat mensen elkaar opzoeken om informatie en tips uit te wisselen. “Het gaat dan vooral om zaken die je niet in je eentje kan leren,” legt Blijleven uit. “Natuurlijk kun je zelf ook ver komen, maar juist dat gemeenschapsgevoel is tekenend.” En dat zien ook steeds meer bedrijven. Zo heeft Yacht – dat professionals en organisaties aan elkaar verbindt – een heel programma waarin werknemers van elkaar kunnen leren.

Er bestaat een grote selectieve perceptie rondom communities: je ziet ze niet, maar zodra je ermee bekend bent, zijn ze ineens overal. Op LinkedIn komen mensen samen en organiseren offline kennisavonden, op de app Meetup staan verschillende evenementen voor jouw branche waar interessante sprekers komen die hun kennis delen. “Allemaal onder het mom van met elkaar verbinden, elkaar verder helpen en samen leren,” aldus Blijleven.

Werken aan je eigen ontwikkeling

Kay van Raak, community manager bij Yacht, krijgt vaak de vraag wat het verschil is tussen een avond met de community en een avond met collega’s. Het antwoord is simpel: “Hoe vaak wissel je écht informatie uit met collega’s, waar je voor de ontwikkeling van je carrière iets aan hebt?”

Kay van Raak (midden)

Kay van Raak (midden)

Blijleven vult aan. “Met je collega’s werk je vaak aan eenzelfde soort traject. Door een kijkje te krijgen in de keuken van een ander bedrijf, kom je op nieuwe ideeën en leer je andere skills.” Yacht kent meerdere communities. Denk bijvoorbeeld aan Most Dev voor software developers, Most Data voor data professionals en BIM voor informatiemanagement specialisten.

Van Raak is betrokken bij Most Dev. “We wilden software developers die namens Yacht bij bedrijven zitten wat extra’s bieden.” Een gevoel van verbondenheid, leren van collega’s die bij andere bedrijven als ING, Ziggo en PWC zitten. “Natuurlijk is het cool om te horen wat er bij die bedrijven gebeurt, maar het is nóg mooier als je weet wat nodig is om daar een vervolgopdracht te realiseren.”

De groep van zo’n twintig mensen komt een keer per maand bij elkaar: voor kennissessies, trainingen en presentaties van nieuwe ontwikkelingen binnen IT. Locaties variëren van kantoor tot een barbecue in het park, waar hackathons, workshops over bijvoorbeeld Azure Cloud of presentaties van eigen leden de revue passeren. “In zo’n geval deel jij als professional in de community je kennis en werk je aan je presentatie skills. Op die manier help je elkaar én je eigen ontwikkeling verder.”

Onderdeel zijn van de community is volgens Kay van Raak dan ook een goed moment om als professional over je verdere loopbaan na te denken. Wat voor opties zijn er nog om je te ontwikkelen binnen je eigen vakgebied? “Laatst hadden we iemand die een presentatie kwam geven over blockchain. Daarna waren er een aantal mensen zo enthousiast dat ze daar een training in willen volgen.”

Communities en initiatief tonen

Hoe zorg je ervoor dat je als professional het meest uit een community haalt? “Het klinkt als een open deur, maar maak er écht tijd voor,” zegt Blijleven. Denk actief over wat er georganiseerd kan worden, draag zelf onderwerpen aan. Binnen Yacht werkt een klein team actief aan de community. “Maar er is ook heel veel input van leden,” vertelt Van Raak.

“Ze dragen sprekers aan, tonen initiatief om zelf iets te komen vertellen over iets wat ze geleerd hebben. Dat maakt het heel informatief, maar ook interessant voor de rest. Ze werken immers allemaal in dezelfde branche.”

Naast het informatieve deel, organiseert de community ook vaak een gedeelte waar leden direct met nieuwe technologie aan de slag kunnen. “Laatst hebben leden hun eigen track & trace device gemaakt, om met Internet of Things kennis te maken.” Ook kwam Google langs om te vertellen over nieuwe systemen, waarna de groep direct in een testomgeving aan de slag kon. Van Raak: “Op die manier combineer je een leuke avond met de ontwikkeling die je kan gebruiken voor de rest van je loopbaan.”

Op deze pagina vind je alle Yacht-communities waar jij je bij aan kunt sluiten.

Wil je ook klaar zijn voor de toekomst, je blijven ontwikkelen en werken met vakgenoten? We helpen je graag verder bij het realiseren van jouw persoonlijke ambities én het vinden van een opdracht of baan die daarbij past. In de serie Futurize Yourself, in samenwerking met Yacht, vertellen we je hier alles over.