Cryptovaluta is veel beter deelbaar dan de euro - om deze reden is dat ongelofelijk belangrijk
Er zijn ontzettend veel verschillende cryptocurrencies, waarvan bitcoin niet alleen ’s werelds bekendste, maar ook één van de waardevolste is.
Door de hoge waarde van bitcoin is het logisch dat niet iedereen financieel in staat is om één of meerdere hele bitcoins te kopen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want bitcoin is deelbaar in kleine stukjes. Hierdoor kan iedereen, ook met een klein budget, investeren in bitcoin.
1. Eén bitcoin is deelbaar in 100 miljoen stukjes, ofwel satoshi’s
De rekeneenheid van bitcoin is een satoshi, wat ook aangegeven wordt als sat. Deze eenheid is natuurlijk vernoemd naar de bedenker van bitcoin, Satoshi Nakamoto. Je zou deze eenheid kunnen vergelijken met wat de cent voor de euro is. Toch is een bitcoin veel beter te delen dan de euro.
Eén euro bestaat namelijk uit 100 cent, terwijl één bitcoin uit 100 miljoen satoshi’s bestaat. De kleinste hoeveelheid bitcoin die je kunt kopen is 0,00000001 bitcoin. Hierdoor is de munt erg geschikt voor het uitvoeren van microbetalingen, ook wanneer de koerswaarde ontzettend hoog is. Stukjes, of hele bitcoin koop je makkelijk en snel bij LiteBit, waar je ook de huidige koerswaarde kunt zien.
Maar de handel in bitcoin zorgt soms ook voor vragen: mag dit zomaar? Is het niet alleen wettelijk onwenselijk, maar ook ethisch gezien discutabel? Wanneer je weet dat je met één tweet een koers kan verdubbelen of halveren, is het dan niet verstandiger van Musk om zich helemaal niet met crypto bezig te houden?
Het lijkt er overigens op dat de invloed van Musk op de koersen wat begint af te nemen. Zijn meest recente tweets over cryptocurrencies zorgden nauwelijks nog voor een koerswijziging.
2. Zonder zijn deelbaarheid zou crypto onbruikbaar zijn als betaalmiddel
In de beginjaren van crypto, en dan met name bitcoin, zou het niet erg zijn geweest als cryptovaluta niet deelbaar waren. De waarde van een hele munt lag op dat moment immers nog onder de dollar.
Er zijn steeds meer bedrijven en overheden die bitcoin accepteren als betaalmiddel
Nu bitcoin steeds meer waard is geworden, net als bijvoorbeeld ethereum, is de deelbaarheid erg belangrijk voor de werking en bruikbaarheid van cryptovaluta als betaalmiddel.
Stel je voor dat de bitcoin níet zo deelbaar was geweest. Dan had je de munt alleen kunnen gebruiken voor grote transacties, die precies dezelfde waarde hebben als de munt. Zou je een product willen kopen met een waarde die tussen één en twee munten in ligt, dan zou bitcoin al direct niet bruikbaar zijn. Je kunt je voorstellen dat het dan vrij onmogelijk wordt om crypto als betaalmiddel te gebruiken.
3. Net als de euro zijn er benamingen voor bepaalde hoeveelheden bitcoin
Hoe vaak hebben we het nog over een kwartje of dubbeltje? Toch werd dit van oudsher gebruikt om 10 of 25 eurocent aan te geven. Bepaalde hoeveelheden bitcoin hebben ook zo’n speciale benaming, al ziet dat er net wat anders uit.
We spreken bijvoorbeeld van een bitcent (cBTC) in het geval van 0.01 BTC, ofwel één honderdste deel van een bitcoin. Bitcoin bit (mBTC) is een andere benaming om één duizendste deel van een bitcoin aan te duiden (dus 0.001 BTC).
Hoewel er veel verschillende benamingen zijn voor bepaalde hoeveelheden bitcoin, hoor je hier bijna niemand over spreken. De meeste mensen spreken gewoon over bitcoin, in plaats van satoshi’s of bitcoin bit.
De kans is echter groot dat dit in de toekomst gaat veranderen, omdat er steeds meer bedrijven en overheden zijn die bitcoin accepteren als betaalmiddel. Op hetzelfde moment staat de bitcoinkoers onverminderd hoog, waardoor de deelbaarheid van bitcoin steeds belangrijker wordt.
Ben jij na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt om te investeren in bitcoin? Dan kun je dat doen bij LiteBit. Deze Nederlandse crypto exchange biedt op hun platform meer dan 45 verschillende cryptocurrencies. Kijk hier!
Dit artikel is onderdeel van de serie Beter Beleggen, een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Aan de hand van op elkaar aansluitende artikelen, nemen we je mee van de basis tot de beurs. Beter Beleggen wordt mede mogelijk gemaakt door LiteBit.