Zo rijd jij de Toyota bZ4X - zowel zakelijk als privé

Toyota betreedt de markt van volledig elektrische personenwagens met de Toyota bZ4X. En die is niet alleen future proof, maar met zijn strakke lijnen en indrukwekkende uiterlijk ziet hij er ook nog eens zo uit. De bZ4X zakelijk rijden? In 2023 kan dat nog steeds fiscaal aantrekkelijk zijn, maar met alle nieuwe en veranderde regels, zetten we eerst alles overzichtelijk op een rij.

Toyota's eerste echte elektrische personenwagen is de bZ4X. Het ontwerp is extravert en outgoing, en een belangrijke auto voor Toyota’s toekomst. Het autobedrijf heeft namelijk als doel om tegen 2050 CO2 -neutraliteit te bereiken.

Op zakelijk vlak

Genieten van zorgeloos en duurzaam rijden komt ook nog eens met een aantal fiscale voordelen. Hoewel het fiscale voordeel voor zakelijk rijden niet meer zo groot is als hij enkele jaren geleden was, is er nog genoeg voordeel te behalen voor de zakelijke rijder.

Het eerste voordeel is dat je bij volledig elektrische auto’s geen aanschafbelasting (BPM) betaalt, een bedrag dat wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot. Voor elektrische auto’s is dit uiteraard niet het geval en dus betaal je geen BPM, dit geldt nog tot minimaal 1 januari 2025.

Item 1 of 3

Ook betaal je tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting (MRB) voor een volledig elektrische auto. In 2025 gaat dat tarief naar 25% van de MRB. In dat overgangsjaar krijg je dus nog een korting van 75%. Al kijkt de overheid elk jaar of het nodig is om de plannen nog eventueel bij te stellen.

Ontdek de Toyota bZ4X hier.

Lokale voordelen

Bekijk ook wat je lokale voordelen zijn. Veel provincies bieden bijvoorbeeld een gratis laadpaal. Wel één in de openbare ruimte, maar als je ergens woont waar er niets direct in de buurt is, is het zeker de moeite waard om dit te onderzoeken.

Nog een tip die niet per se voor elektrische auto’s geldt, maar koop je de Toyota bZ4X privé (meer dan 500 privé-kilometers per jaar), dan mag je per gereden zakelijke kilometer €0,21 van je winst aftrekken. Alle beetjes helpen, en als je aardig wat zakelijk rijdt kan dit op jaarbasis aantikken.

Bijtelling

Dan is er nog de bijtelling. De bijtelling loopt geleidelijk op, maar is in 2023 nog steeds 16% over de eerste €30.000 van de cataloguswaarde. In 2025 gaat dat naar 17% en in 2026 wordt dat 22%. Met een vanafprijs van €52.995 voor de Toyota bZ4X geldt die 16% dus over de eerste €30.000 en 22% over de rest van het bedrag.


1.800 extra kilometers door het zonnedak

Wat daarbij de moeite waard is om aan te vinken als optie is het zonnedak. Bij Toyota omschreven als ‘Solar Roof Panel’ in de optielijst. De opgeslagen zonne-energie wordt gebruikt om de auto op te laden. Volgens het automerk kan je dat tot een extra 1.800 kilometers per jaar opleveren.

500 kilometer op een laadbeurt

Maak gebruik van de fiscale voordelen en je rijdt de zeer ruime all wheel drive gezinsauto met standaard een keur aan veiligheidsopties voor een prettig gevoel onderweg.

Waar je een indrukwekkend bereik hebt van tot ruim 500 kilometer en met een snellader zit je al met zo’n 30 minuten op 80 procent van de batterij. Een vertrouwd gevoel dat Toyota nog eens bevestigt met een garantie van 10 jaar, tot maar liefst 200.000 kilometer. Zodat jij je, zonder zorgen over je auto, kunt richten op wat belangrijk is voor jou.

Boek nu een proefrit.