De werkplek van
topontwerper Piet Hein Eek
Een oude rekenmachine en haarlak verstopt in een laatje
Alles strak geordend en puur functioneel? Of juist een bonte verzameling van prullaria?
Piet Hein Eek (51), de ontwerper die in 1990 op slag beroemd werd met zijn sloophouten kast, showt de twee vierkante meter waarop zijn gewilde meubels ontstaan.
1. Het bureau
Piet Hein heeft ook voor IKEA ontworpen (de JASSA- en INDUSTRIELL-collecties) maar zelf is hij geen man voor een Zweedse schrijftafel. De Eindhovense ontwerper zit het liefst achter een bureautje dat hij lang geleden bij de kringloopwinkel vond. Op het doorleefde bureaublad maakt hij de eerste schetsen van de meubels waarmee hij wereldberoemd werd. Het past bij Piet Hein Eek. Zijn favoriete materiaal is sloophout, dat hij een nieuw leven geeft. Daarop bouwde hij zijn ontwerpimperium, dat naar verluidt circa 5 miljoen euro per jaar omzet.
2. Een georganiseerde chaos
Zijn bureau is een bonte verzameling van papieren, boeken, pennen, potloden, tape en lege koffiekopjes. Het lijkt allemaal tamelijk ongeorganiseerd, maar dat is schijn. Piet Hein weet precies waar alles ligt. En zijn bureau maakt dan ook een zeer functionele indruk. Alle spullen die je ziet liggen hebben direct met zijn werk als ontwerper te maken. Je zoekt vergeefs naar familiefoto’s of souvenirs uit verre vakantielanden.
3. Ouderwetse rekenmachine
Onmisbaar is de elektronische rekenmachine. Die heeft hij nodig om de maten van zijn ontwerpen uit te rekenen. Maar ook als ondernemer kan hij niet zonder het hulpmiddel. Piet Hein is een ontwerper die groot denkt en wil blijven vernieuwen. In 2010 kocht hij een oude uitgeleefde Philips-fabriek van 10.000 vierkante meter en investeerde hij 5,5 miljoen euro in een werkplaats, galerie, showroom, winkel, magazijn, restaurant, ateliers waarin diverse andere ontwerpstudio’s en kleine bedrijfjes zijn gehuisvest en een evenementenruimte.
Daarvoor moest hij wel even naar de bank. Hij ging er in zijn trainingsjack naartoe. Zijn businessplan was één A4-tje groot, maar overtuigend genoeg om de bankiers mee te krijgen. Want de ogenschijnlijk nonchalante ontwerper is een goed ondernemer. In een interview vertelde Piet Hein een paar jaar geleden dat hij wel eens een directeur van een ander bedrijf over de vloer had gehad. Die meende dat de ontwerper onmogelijk geld kon verdienen met zijn bedrijf, omdat het volgens hem gewoon één grote rotzooi was. De financiële cijfers bewijzen echter al jaren het tegendeel.
4. Pen, papier en plankjes
Piet Hein Eek zal een van de weinige ondernemers zijn zonder laptop op zijn bureau. Natuurlijk werkt hij veel met de computer, maar pas nadat hij zijn ideeën op papier heeft uitgewerkt. Zijn bureaublad mag overvol zijn, het centrale deel houdt de ontwerper vrij voor een aantal velletjes A4. De blauwe pen is er een van het meest simpele soort en is in elke kantoorwinkel voor een habbekrats te koop. De losse houten plankjes – proefmateriaal waarmee Piet Hein zijn ideeën wil visualiseren – verraden dat we hier niet met een doorsnee kantoorklerk te maken hebben.
5. Boek in de hoek
Als we verder inzoomen op Piet Heins bureau dan vallen de boeken op, die op de rechterhoek opgestapeld liggen. Het zijn de boeken van de ontwerper zelf, simpelweg BOEK 1, BOEK 2 en BOEK 3 getiteld. Hierin staan alle ontwerpen die hij en zijn medewerkers tot nu toe hebben gemaakt. Van BOEK 1, dat 60 euro kost, gingen wereldwijd ruim 10.000 exemplaren over de toonbank. (Voor de liefhebbers: BOEK 1, 2 en 3 gaan samen weg voor 150 euro!)
6. Supergeorganiseerd ladenblok
De verrassing komt als we afdalen naar het ladenblok van Piet Heins bureau. De drie kleine lades blijken het toppunt van orde. We treffen er de gebruikelijke kantoorbenodigdheden als een schaar, plakband, paperclips en elastiekjes maar ook een fles haarlak. Wat moet hij daarmee? “De haarlak is om de tekeningen te fixeren, dus van een beschermlaagje te voorzien,” legt de ondernemer bereidwillig uit. Met deze ontdekking is het beeld van Piet Hein compleet: van buiten oogt hij een ongeorganiseerd, maar onder de oppervlakte gaat een uiterst efficiënte ondernemer schuil die op de details let!
Schuif aan bij het bureau van Piet Hein Eek en andere bijzondere ondernemers.
Dit is een artikel in een reeks over ondernemen van ING Zakelijk. ING Zakelijk is een partnerexpert van Business Insider Nederland.
Lees ook: Waarom een starter niet zonder goed logo kan