Deze Nederlandse fotograaf reist de wereld over om te fotograferen in de meest extreme omstandigheden: op bergtoppen en gifmeren

Wat hebben de Noordpool, IJsland en Tanzania met elkaar gemeen? Fotograaf Rein Rijke reisde daar met zijn favoriete device naar af om de meest indrukwekkende foto’s te maken. “De kleurkalibratie en snelheid van mijn laptop is onovertroffen en dat is cruciaal voor mij als fotograaf.”

Rein Rijke is freelance fotograaf met een voorliefde voor de natuur en avontuurlijke sporten. Hoewel hij vaak in opdracht werkt, is hij ook bezig met een eigen project waarin hij kitesurfers laat surfen op plekken waar ze eigenlijk niet thuishoren.

“De contrasten van een atleet die het landschap – waar hij eigenlijk niet thuishoort – gebruikt als speeltuin, vind ik prachtig om vast te leggen,” vertelt hij enthousiast.

Doen wat niemand anders doet

De hang naar avontuur loopt als een rode draad door zijn leven. “Ik doe graag dingen die anders zijn dan wat de meeste mensen doen.” Zo is Rijke zelf regelmatig hangend aan een rotswand in de Alpen te vinden. Hij zoekt het liefst bergtoppen en wanden uit die nog niet door de grote massa zijn ontdekt. “Ik wil niets afdoen aan de prestaties van anderen, maar van de files die nu op de Mount Everest staan krijg ik zelf een beetje de kriebels.”

Rijke: “Ik ben technisch misschien niet de beste fotograaf ter wereld, maar ik ben wel in staat om op plekken te komen waar niet iedereen heen kan. Dat onderscheid mij als fotograaf. Ik ben goed in de logistiek die erbij komt kijken en het bedenken van het creatieve plaatje dat bij zo’n extreme locatie past.” ASUS ondersteunt Rijke met de ZenBook Pro graag in zijn extreme werk.

Kitesurfen op een gifmeer

Zo ging hij eerder al eens in opdracht van ASUS naar het gifmeer Lake Natron in Tanzania om daar kitesurfer Roderick Pijls te fotograferen. Het meer is heel alkalisch (vergelijkbaar met het pH van gootsteenontstopper) en van nature behoorlijk heet (65 graden).

Pijls, surfend op het gifmeer.

Pijls, surfend op het gifmeer.

“Daar zaten zeker risico’s aan, maar we hebben ons goed voorbereid om deze zo klein mogelijk te houden.” En hoewel Rijke graag ver gaat voor de ultieme foto, verliest hij nooit de veiligheid van zichzelf en zijn team uit het oog.

“De buitenwereld vindt wat wij doen vaak spannender dan het in werkelijkheid is. Voorbereiding is alles. Zo wordt de bergsport in de media vaak afgeschilderd als risicovol, terwijl het juist een hele mooie en ontspannende sport is. Je kunt het vergelijken met rijden op de snelweg," legt Rijke uit.

"Wanneer je getraind bent en goed weet wat je doet, is het restrisico vrij klein. Zo heb ik verschillende alpiene cursussen gedaan zodat ik veilig en vooral met veel plezier kan klimmen in de Alpen.” De perfectionist realiseert zich waar de risico’s zitten, maar zal nooit zijn leven wagen om die ene foto te maken.

'Ik moet altijd, onder alle omstandigheden, op mijn apparatuur kunnen vertrouwen'

“Als ik zelf de risico’s niet kan inschatten, neem ik een expert mee die me helpt om op een gegeven moment ‘stop’ te zeggen. Want wanneer je middenin een klus zit, zeker als het een betaalde opdracht is, vind ik het zelf lastig om te stoppen. Dan is het fijn dat er iemand anders objectief beoordeelt of het nog verantwoord is om door te gaan.”

Vertrouwen op je apparatuur

Voor het maken van zijn avontuurlijke foto’s maakt Rijke gebruik van professionele fotocamera's en een ASUS ZenBook Pro 15. Deze heeft een gekalibreerd beeldscherm en een uniek ScreenPad. “Ik moet altijd, onder alle omstandigheden, op mijn apparatuur kunnen vertrouwen.” Die moet dan ook tegen een stootje kunnen.

Glimlachend vertelt Rijke dat er nog wel eens gegniffeld wordt wanneer hij zijn camera voor onderhoud wegbrengt. “Het zijn natuurlijk hele dure dingen, maar mijn camera ziet er nogal gebruikt uit. Hij schaaft namelijk wel eens langs de rotswand, haha. Dat doet in de ogen van veel mensen een beetje pijn.”

Ook zijn laptop moet het onder extreme omstandigheden gewoon doen. “Ik ben vaak off the grid en dan wil ik een laptop hebben die het altijd doet en waar ik absoluut op kan vertrouwen.”

Zijn Zenbook Pro is zijn creatieve werkpaard. “Wat ik echt heel prettig vind, is dat het beeldscherm gekalibreerd is. Hierdoor zijn mijn foto's in de juiste kleurenweergave op het scherm te zien en geeft het dus geen rare verrassingen als ik deze laat uitprinten. Als fotograaf is dit echt een must als je het mij vraagt."

"Verder is hij enorm snel. Ik ben helemaal geen computernerd, maar ik werk met grote fotobestanden en maak regelmatig panoramabeelden waarbij ik meerdere foto's met speciale software aan elkaar plak. Het renderen van deze beelden gaat echt supersnel.”

Nóg spannender en risicovoller

Hij bekent eerlijk dat hij in het begin even moest wennen aan de ScreenPad waar de ASUS ZenBook Pro 15 over beschikt. “Maar inmiddels ben ik helemaal om. Het trackpad kun je op verschillende manieren gebruiken en ik gebruik het met name tijdens het nabewerken van mijn foto's. Bijvoorbeeld als tweede monitor, waarop ik op een foto 100 procent inzoom, terwijl ik op mijn beeldscherm de foto in zijn geheel zie. Ik zie dus meteen tot in detail wat ik aanpas. Dat biedt meerwaarde in mijn creatieve werk.”

Voor komende zomer staat er opnieuw een avontuur te wachten op Rijke en zijn kitesurfpartner Pijls. “Wederom in samenwerking met ASUS, maar verder mogen we daar nog niets over zeggen. Wat ik wel weet, is dat het nog veel spannender en risicovoller gaat worden dan het gifmeer in Tanzania,” grijnst Rijke.

Meer weten over de laptop die helemaal is ingericht om jouw creativiteit de vrije loop te geven?

Lees ook: Zo neem je afscheid van avondenlang doorwerken aan creatieve oplossingen