Van tennis- naar padelclub: deze tennisvereniging verdubbelde haar ledenaantal met twee simpele veranderingen

Zes jaar geleden was daar ineens padel: een vorm van tennis die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een immens populaire sport onder jong en oud. Mark Sijthoff trad op dat moment net aan als nieuwe voorzitter van tennisvereniging Krommenie. Met het nieuwe bestuur wilden ze ruimte creëren voor deze nieuwe kans, want het ledenaantal liep al jaren drastisch terug.

De gok pakte goed uit. Het ledenaantal schoot sindsdien omhoog van 500 naar meer dan 900 leden. Tijdens toernooien en competities zit de kantine tegenwoordig stampvol. Er ontstond al snel een gebrek aan ruimte in het verouderde interieur van de club. Doordat er meer contributie in kas was, besloot het bestuur begin dit jaar de boel flink te verbouwen.

Gebrek aan ruimte en een beperkt budget

De pijlers van de verbouwing? Verduurzamen, de ruimte beter gebruiken en laten aansluiten bij de wensen van deze tijd. De gasradiatoren zijn inmiddels vervangen door een airco-installatie die wordt aangedreven door 45 zonnepanelen. De bar is verkleind waardoor er nu ruimte is voor hippe, gezellige loungeplekken. De stijl van het interieur past weer helemaal bij deze tijd.

Bij een vereniging zonder winstoogmerk liggen er uiteraard geen duizenden euro’s voor interieuradvies op de plank. Omdat het over contributiegeld ging, wilden de leden ook graag wat inspraak in hoe het nieuwe clubhuis eruit kwam te zien. Wat bleek? Ook zonder groot budget is er van alles mogelijk.

Maatwerk en flexibiliteit

Twee bestuursleden maakten kennis met IKEA for Business. Deze tak van het bedrijf helpt organisaties bij het inrichten van kantoren, hotels en dus ook sportverenigingen. Als member van het IKEA for Business Netwerk, ontving KLTV een gratis interieuradvies met bijbehorende meubels, verlichtingsplan en kleurenpalet. Een aantal leden van de vereniging kon bij IKEA alles testen: van materialen tot meubels. Samen met de stylisten werden de oorspronkelijke tekeningen aangepast. Over uitdagingen als emballage en bergruimte dacht het IKEA team mee en droeg praktische oplossingen aan. Waar berg je bijvoorbeeld alle tuinkussens op als het regent?

Tijdens de verbouwing hield IKEA vinger aan de pols of alles naar wens verliep. Zo werd de loungehoek - een wens van de jeugd - later toegevoegd aan het ontwerp. Dit leidde tot wijzigingen in de uiteindelijke bestellijst, maar die flexibiliteit was er. Het transport, uitpakken en installeren van de meubels liet de vereniging door IKEA uitvoeren. Wel met de inzet van vrijwilligers om de kosten te drukken. Echt maatwerk dus. En toen er wat scharnieren en stoelen ontbraken, stonden die dezelfde avond nog op de stoep.

Item 1 of 4

Aandacht voor duurzaamheid

Het resultaat mag er zijn, volgens Sijthoff. In de kantine is de wand met verschillende klim- en hangplanten een opvallende verschijning. De rotan lampen brengen een gemoedelijke sfeer die helemaal is doorgetrokken. Dat is bewust gedaan, omdat strakke spotjes niet passen bij de uitstraling van de club. De hanglampen hebben een stekker, zodat ze makkelijk weggehaald kunnen worden als er een keer een feestje is in de kantine.

Dat er veel met natuurlijke materialen zoals hout is gewerkt, is een bewuste keuze. Het brengt een ontspannen en gezellige sfeer die past bij de ambiance van de vereniging. Een leuk detail dat in het oog springt, zijn de oude tennisrackets op de muur. Een knipoog naar het verleden en een persoonlijke touch van de vereniging.

De verbouwing is zo’n succes dat de volgende uitdagingen zich alweer aandienen. Mensen blijven langer hangen en de baromzet is dusdanig hoog dat bestellingen al niet meer aan te slepen zijn. Maar bovenal overheerst de fijne sfeer. Een lid van de oude garde, die zowel tegen padel als tegen de verbouwing was, gaf het bestuur onlangs nog een groot compliment: ‘De vereniging is nu echt weer toekomstbestendig.’

Wat voor bedrijfsruimte je ook wilt inrichten, IKEA maakt het waar.

Kantoor

Kantoor

Winkel

Winkel

Café en Restaurant

Café en Restaurant

Hotel en B&B

Hotel en B&B

Jouw bedrijf, jouw werkruimte, jouw manier

Of je nu een nieuw restaurant, een kantoor of een stijlvolle winkel gaat inrichten. Via het IKEA for Business Netwerk plan je gratis en vrijblijvend een gesprek in met een interieuradviseur. Deze geeft je tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan en vertelt je precies waar IKEA je bij kan helpen. Vaak kunnen kleine en simpele oplossingen al een wereld van verschil maken.

Het kan voorkomen dat sommige producten die je op de beelden ziet niet meer verkrijgbaar zijn.