Je energierekening structureel verlagen? Dit wil je eerst weten als ondernemer

Loop een winkel of kantoorpand in en grote kans dat je overal ledlampen ziet. Misschien liggen er zelfs zonnepanelen op het dak. Maar open de deur naar het magazijn of het trappenhuis en je hoort het gezoem van flikkerende tl-lampen.

Veel ondernemers willen verduurzamen. Volgens een recent onderzoek van Ledstores Europe onder meer dan duizend Nederlandse bedrijven, heeft zeker de helft afgelopen jaren geïnvesteerd in het omlaag brengen van de energierekening. Alleen gaan ze bij dat verduurzamen soms wat willekeurig te werk, merkt Joep Hilbink, senior marketeer bij Essent Zakelijk. “Die tl-lampen in de gang of het magazijn, dat zie je vaak. Die zien ze over het hoofd.”

Om die ondernemers te helpen heeft Essent diverse energie-adviseurs. Als zij bij een bedrijf binnenkomen, is de eerste tip vrijwel altijd: kijk eerst eens even heel goed naar je verbruik. Hoeveel energie verbruik je? De experts kunnen zien of dit in verhouding staat met het verbruik van andere ondernemers in de omgeving met vergelijkbare panden. “Alleen al door het kijken naar de energierekening en te vergelijken ontdekken we binnen een uurtje waar de grootste winst te behalen valt,” zegt Hilbink. Op basis daarvan geven ze persoonlijk advies. 

Laaghangend fruit

Het loont vaak om eerst op zoek te gaan naar laaghangend fruit. Al je lampen vervangen door ledlampen, dus ook in het magazijn, is zo’n investering die je vaak snel terugverdient; een no-brainer.

Maar voor ondernemers die in een wat ouder pand zitten, kan het best zijn dat isoleren bovenaan de prioriteitenlijst zou moeten staan. “In panden uit de jaren zeventig en tachtig van vóór de isolatiegolf, kun je tot wel 30 procent op je stookkosten besparen”, zegt Hilbink.

Bij isoleren moet je dan niet alleen denken aan wand- of dakisolatie, maar ook aan het isoleren van je leidingen in het ketelhuis. In heel wat oude panden lekt warmte weg door slecht of niet geïsoleerd leidingwerk voordat het de ruimten bereikt waar gewerkt wordt.

Dat kan al redelijk eenvoudig gerealiseerd worden. En, je voldoet meteen aan de toekomstige wetgeving: kantoorpanden moeten van de overheid vanaf 1 januari 2023 energielabel C hebben, anders mag je ze niet eens meer gebruiken!

Sluipverbruik door achterstallig onderhoud

Een andere tip is het reinigen van je ventilatiesysteem. Dat reinigen moet één keer in de zes jaar gebeuren, maar in de praktijk blijft het vaak bij het schoonmaken van de roosters en worden de leidingen en de rest van het systeem overgeslagen. Het gevolg: hogere energiekosten, want vochtige lucht is minder snel te verwarmen dan droge, frisse lucht.

En met zo’n inefficiënt werkende installatie creëer je ook nog een ongezonde werkomgeving. Zeker met COVID-19 loont het voor iedere ondernemer om eens naar zijn ventilatiesysteem te kijken.

Hetzelfde geldt ook voor veel andere apparaten. Een goed onderhouden airco, ketel of zelfs een machinepark drukken het energieverbruik flink. Onderhoudskosten verdienen zich bijna altijd terug. En in het geval van verouderde apparatuur is investeren in vervanging bijna altijd ook rendabel.

Verbruik verder naar beneden brengen

Sommige ondernemers zijn in het begin soms wat terughoudend als het gaat om investeren in energiebesparende maatregelen. Ze steken hun geld het liefst in hun corebusiness. Maar Hilbink ziet dat wie eenmaal met besparende maatregelen begint, vaak de smaak te pakken krijgt.

Ze zien steeds weer nieuwe kansen om te besparen op het energieverbruik, waardoor er meer overblijft om te investeren in de kernzaken van het bedrijf.

Voor wie verder wil verduurzamen is er namelijk een scala aan mogelijkheden. Technische oplossingen zoals slimme thermostaten, daglichtregeling of aanwezigheidsdetectie, maar ook ‘zachte’ maatregelen die meteen te implementeren zijn zoals het bewust maken van het personeel kunnen al helpen het verbruik nog veel verder naar beneden te krijgen.

Zonnepanelen

En ten slotte kun je natuurlijk ook nog je eigen stroom opwekken. Een verstandig energieadviseur raadt meestal aan om die stap als laatste te zetten. Want hoe minder je verbruikt, hoe minder je in zonnepanelen hoeft te investeren om zelfvoorzienend te worden.

Dat wil niet zeggen dat je er niet mee mag beginnen. Een van de ondernemers waar de adviseurs van Essent langskwamen, wilde koste wat kost zijn hele dak vol met panelen. Was dat nou wel verstandig? Te veel stroomproductie betekent terugleveren aan het net, en dat levert je als ondernemer bijzonder weinig op.

De ondernemer hield vol en sloeg het advies in de wind. Hij wilde zijn dak, van goot tot nok, vol glanzende panelen. “Hij wilde duurzaam worden en dat ook uitstralen naar zijn klanten”, zegt Hilbink met bewondering. “Vervolgens gebruikte hij het feit dat hij zoveel stroom produceerde als een kans. Hij heeft zo veel mogelijk zaken in zijn bedrijf, zoals zijn wagenpark, geëlektrificeerd.”

De EnergieFitScan laat direct zien waar je energie kunt besparen. Samen maken we een overzichtelijk rapport met bespaarmogelijkheden, terugverdientijd en opbrengst. Essent ondersteunt je graag bij het uitvoeren van deze oplossingen. Dat kan vandaag al! Lees meer over wat er mogelijk is op essent.nl/ondernemen