Kan iedereen beleggen? 5 vragen die jij jezelf vooraf wilt stellen

Het doorsnee vermogen van de Nederlandse huishoudens
blijft groeien, bijna 10 procent in 2016 becijferde het CBS, en we stoppen ons geld steeds vaker in beleggingen.

Van de Nederlanders met meer dan een half miljoen euro aan vermogen belegt 63,2 procent. Ongeveer 3 procent van hun totale uitgaven steken ze in beleggingen. Bij de rest van Nederland ligt dit iets lager: 2 procent, zo blijkt uit de Vermogensmonitor van GfK.

Welke vragen moet je jezelf stellen om erachter te komen of beleggen écht iets voor jou is? Twee beleggingsexperts, Bob Homan, Hoofd ING Investment Office, en Corné van Zeijl, analist en strateeg van ACTIAM, geven antwoord op de vragen waar je als belegger (vooraf) rekening mee wil, of zou moeten, houden.

1. Welke risico’s wil ik nemen?

Volgens Homan draait het hierbij allemaal om de factoren tijd en beleggingscategorie. “Beleggen is namelijk een verzamelnaam. Via ING Private Banking kun je bijvoorbeeld in verschillende categorieën beleggen. De twee grootste zijn obligaties en aandelen, waarvan obligaties over het algemeen een duidelijk lager risico kennen dan aandelen.”

“Bij bijvoorbeeld een Nederlandse staatsobligatie met een looptijd van vijf jaar, ben je er zo goed als zeker van dat je het geld na expiratie terugkrijgt. De obligatie kan weliswaar tussentijds wel wat dalen, maar dat zal niet veel zijn. Dus in ruil voor een stukje zekerheid moet je als belegger genoegen nemen met een lager rendement.”

Hij voegt toe: “De geschiedenis leert ons dat aandelen in een extreem geval wel in waarde kunnen halveren. Om daarna vaak weer terug te komen. De tijdsspanne speelt dus een belangrijke rol bij het bepalen van je risicobereidheid.”

Ook Van Zeijl waarschuwt voor koersen die flink kunnen fluctueren. “Daalt een koers, dan verkopen veel beleggers omdat ze er na een aantal slapeloze nachten achter komen dat ze te veel risico hebben genomen. Dat is hét recept om arm te worden met beleggen. Als belegger moet je vooral heel goed kunnen bepalen hoeveel tussentijdse koerspieken en -dalen je emotioneel aankan.”

2. Als ik ga beleggen, voor hoe lang moet ik het geld dan kunnen missen?

Eenmaal je beleggingen gekozen borrelt de volgende vraag op. Hoe lang wil je je geld missen?

Het hangt maar net van je beleggingen af, vertelt Homan. “Bij obligaties kan dat al vanaf twee jaar, bij aandelen rekenen we met twaalf jaar. Voor combinaties van beide categorieën gelden alle periodes die daar tussen liggen.”

Van Zeijl is kort en bondig: “Hoe langer, hoe beter. Des te meer risico je kunt nemen. Aandelen leveren over langere termijn meer op dan veilige beleggingen.”

Een tweede huis, avontuur in het buitenland of zekerheid op de lange termijn: wat is jouw doel?

Een tweede huis, avontuur in het buitenland of zekerheid op de lange termijn: wat is jouw doel?

Een tweede huis, avontuur in het buitenland of zekerheid op de lange termijn: wat is jouw doel?

Een tweede huis, avontuur in het buitenland of zekerheid op de lange termijn: wat is jouw doel?

3. Met welk doel ga ik beleggen?

Homan: “Voorheen zagen we dat beleggers vaak als doel hadden om snel rijk te worden. Sinds de financiële crisis is dit duidelijk veranderd. Meer dan ooit is het doel: vermogensopbouw voor de langere termijn.”

Ofwel: beleggen is geen doel op zich meer. Het is iets wat je doet om je dromen en doelen te bereiken. Een financiële planning speelt – ook bij ING Private Banking – de hoofdrol. En beleggen kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Van Zeijl kan zich daar wel in vinden en ziet beleggen ook als ideaal middel om vermogen voor later op te bouwen. “Wil jij je inkomen juist aanvullen? Dan zijn veilige obligaties momenteel niet geschikt, omdat de rente zo laag staat. Aandelen juist wel,” tipt de expert, “mede dankzij het dividendrendement dat periodiek aan de aandeelhouder – jou dus – wordt uitgekeerd. Het gemiddelde dividendrendement op Europese aandelen is nu ongeveer 4 procent. Daarmee is het dus een consistent onderdeel voor het aanvullen van je inkomen.”

'Als het slechte beursnieuws in alle media op de voorgrond staat, dan zit vaak het ergste al in de koersen verwerkt'

4. Wil ik zelf beleggen of het laten doen? Kan ik met de druk omgaan om op tijd mijn verlies te nemen?

Bij ING Private Banking kunnen beleggers kiezen om alles in eigen hand te houden en dus hun eigen strategie te bepalen en hun eigen portefeuille samen te stellen of het beleggen over te laten aan de experts. De grootste valkuil waar de meeste beleggers in vallen? “Emotie”, zegt Homan.

“Té emotioneel betrokken beleggers kopen juist als de wereld er vrolijk uitziet en de koersen hoog staan en vice versa. Soms is het ook verstandig om aandelen met verlies te verkopen, hoe pijnlijk ook, wanneer de vooruitzichten verslechteren en er zich elders betere kansen voordoen. Met enige afstand is een dergelijk beleid makkelijker uit te voeren.”

Van Zeijl gebruikt graag de zogeheten 'voorpagina-indicator'. “Als het slechte beursnieuws in alle media op de voorgrond staat, dan zit vaak het ergste al in de koersen verwerkt. Als een belegger koopt als er slecht beursnieuws op de voorpagina staat, doet hij of zij het heel wat beter dan de gemiddelde Nederlander die dan meestal juist verkoopt. Dat is niet verstandig.”

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl

De psyche van de mens zit apart in elkaar, constateert van Zeijl. “Toen de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf nog bestonden, stonden mensen in de rij om alles in de aanbieding te kopen. Maar als op de beurs alles in de uitverkoop gaat, lopen beleggers achter elkaar aan om te verkopen.”

“Een goede manier om te voorkomen dat beurssentiment je rendement negatief beïnvloedt, is om periodiek te blijven beleggen. Een belegger die sinds 1973 iedere maand, zowel in goede als slechte tijden, 100 euro in een simpel aandelenfonds heeft gestopt, heeft zijn vermogen tot maar liefst 945.000 euro zien groeien. En dat is ook precies wat ‘s wereld beste belegger, Warren Buffett, zegt: ‘the best time to sell is never’.”

5. Waar moet je vandaag de dag rekening mee houden?

Homan constateert dat het op dit moment, na jaren van voorspoed, wat begint te kraken op de financiële markten. “De economie groeit minder snel en de geldkraan wordt langzaam dichtgedraaid. De bewegingen worden hierdoor groter en daarmee wordt het spannender. Toch verwachten we nog positieve rendementen voor aandelen in 2019.”

Van Zeijl merkt ook dat de economische verwachtingen duidelijk minder zijn geworden. “Veel hangt af van hoe de politieke risico’s, zoals de Brexit en de handelsbesprekingen tussen China en de VS, uitpakken. Mochten deze dubbeltjes de goede kant opvallen, dan kan 2019 een aardig beursjaar worden. Maar ja, in dit geval hangt alles af van de politici. En die zijn misschien nog wel onvoorspelbaarder dan de beurs.”

Dit is het vierde artikel in onze serie over investeren, mogelijk gemaakt door ING Private Banking. Vermogen kun je op veel manieren bekijken. Privé, zakelijk, maatschappelijk… Het een heeft eigenlijk altijd te maken met het ander. Vanuit die samenhang zet ING Private Banking samen met jou een koers uit. Jij aan het stuur. En je eigen Private Banker als gids. Geadviseerd door een team van specialisten, die thuis zijn op elk terrein.

Dit is een uiting van ING Bank N.V. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431 Amsterdam en staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten AFM. ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.