Kunstenaarsduo DRIFT maakt wereldwijd furore met de mix van natuur en techniek: ‘hoe help je de mens naar het volgende niveau?’
The Eclectic Gamechanger: DRIFT
In deze serie vertellen we de verhalen van ‘eclectic gamechangers’: ondernemers die het verschil maken op wat voor manier dan ook. Welke tegenstellingen komen zij tegen in hun leven? En zijn ze misschien daarom zo succesvol?
Lonneke Gordijn en Ralph Nauta vormen samen sinds 2007 het kunstenaarsduo DRIFT. Met een multidisciplinair team van 64 man maken ze vanuit Amsterdam wereldwijd furore met hun gechoreografeerde sculpturen en kinetische installaties. Doel: het herstellen van de connectie tussen mens en aarde. Met tech.
NATUUR VERSUS TECHNOLOGIE
Ralph: “Onze kinderlijke interesses komen tot uitdrukking in ons werk. Ik kom uit de sciencefictionhoek en Lonneke had meer interesse voor de natuur. Die relatie daar tussen is het werk dat je ziet. Natuur en technologie zijn geen tegenstellingen, maar eerder een verlengstuk van elkaar. De technologieën om ons heen komen letterlijk voort vanuit evolutie. Hoe meer wij in verbinding staan met onze natuurlijke omgeving, hoe meer we kunnen leren over hoe we onze technologie daarop moeten aanpassen. Ga je tegen onze natuur in werken, dan komt er een disbalans.”
Lonneke: “Kijk naar deze Covid-19-situatie... Ik denk dat iedereen zich realiseert dat we mét de natuur mee moeten werken. We hebben met techniek de natuur uit balans gebracht, als kunstenaars willen wij met techniek die natuur weer ín balans brengen.”
Bekijk ook de video waarin Ralph en Lonneke tijdens een rijtraining met de Porsche Taycan meer vertellen over de tegenstellingen in hun samenwerking.
STEDELIJK MUSEUM EN SILICON VALLEY
Ralph: “We hebben onlangs een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum gehad (met de meeste bezoekers sinds de heropening van het museum, red.) waar al onze werken te zien waren. Je kon door zestien verschillende ruimtes lopen en overal kreeg je een andere ervaring. Dat is in Nederland wel één van onze hoogtepunten geweest. Ook op wereldwijd niveau spelen we in de kunstwereld een leidende rol.”
Lonneke: “Het gaat tegenwoordig erg over beleving. Wij creëren kunstwerken waar je wilt zijn. Soms past dat niet in een museum of galerie. Zo hebben we drie jaar geleden op de kunstbeurs van Miami ons werk Franchise Freedom gepresenteerd. Een werk waarbij 300 drones als een zelforganiserende zwerm vogels door de lucht vliegen. Wij willen aan de forefront staan van waar techniek over gaat en waar het naartoe zou moeten. We voeren veel interessante gesprekken met de tech-community in San Francisco en Los Angeles. Technologie moet gaan over het in waarde stellen van de mens, niet de techniek an sich of commercie. Hoe help je de mens naar het volgende niveau? Welke rol speelt technologie in onze evolutie?”
POSITIEVE VERSUS NEGATIEVE KUNST
Ralph: “Het is natuurlijk makkelijk om vanuit negativiteit te denken over technologie. Veel andere kunstenaars gebruiken die - herkenbare - emotie om zich te uiten. Maar daar ga je de toekomst niet mee veranderen. Je moet mensen meenemen in waar we naartoe kunnen gaan. Het is een selffulfilling prophecy: als je alleen focust op het negatieve, is dat de toekomst. Focus je op wat het kán zijn, dan creëer je enthousiasme bij mensen die je werk zien. Hopelijk neem je ze mee in je verhaal, gaan ze die gedachte ademen en er onderdeel van uitmaken.”
Lonneke: “Wij hebben een poëtische en positieve kijk op de toekomst. Technologie is fantastisch, maar het ligt eraan wat je ermee doet. Wat zijn wij van nature? Wat helpt ons om beter na te denken? Onze werken geven je rust, een soort kalmte, ruimte. Wij proberen het intuïtieve terug te brengen in omgevingen. Mensen weer terug te brengen bij hun eigen natuur.”
ZINTUIGEN EN AUTOMATISERING
Lonneke: “We moeten ons bewust blijven van onze omgeving en ons niet afsluiten voor input. Denk hoe we soms als dode vogeltjes in auto’s gaan zitten die maar vanzelf gaan. Iets horen, zien of voelen is zo belangrijk. Tijdens de rijtraining met de nieuwe Porsche Taycan vond ik vooral de rijervaring interessant. Het zit in ons om op een intuïtieve manier te reageren op bijvoorbeeld snelheid. Ik denk dat dat gevoel van controle iets is waar mensen bang voor zijn om het te verliezen bij elektrisch rijden. Een druk op de knop en je gaat. Dat is totaal niet het geval bij de Taycan. Tot het geluid aan toe, álles is erop gericht om jou op een intuïtieve manier te laten ervaren. Het is een goed voorbeeld van hoe technologie kan bijdragen om onze zintuiglijke beleving optimaal te maken.”
Ralph: “Je voelt het vermogen dat je overbrengt op de weg, maar op een natuurlijke manier. Porsche zet een positieve blik op de toekomst neer. Dit is precies hoe wij willen denken.”
KUNST EN COMMERCIE
Lonneke: “In de eerste tien jaar hebben we al onze tijd en ons geld geïnvesteerd in het neerzetten van een eigen visie. Dat is vanaf het begin ons doel geweest. Dat mensen naar óns toekomen met de vraag ‘wat kunnen jullie voor ons doen?’ in plaats van ‘we willen dit of dat’. We hebben nooit op die manier in opdracht willen werken. We doen zeer ambitieuze projecten, soms duurt het jaren voordat we iets voor elkaar krijgen. Het zakelijke deel hoort erbij om dit te kunnen doen. We zijn niet het type kunstenaar dat zichzelf opsluit in zijn eigen wereld.”
Ralph: “We vragen bewust geen subsidies aan, omdat we vrijheid willen. We willen met ons werk inspelen op wat er leeft in de maatschappij. Dat is ons beroep. Zorgen dat je werk relevantie heeft. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je weet hoe de wereld werkt. Het geld moet ergens vandaan komen. Wij doen dat door werk te verkopen, maar ook door partners te zoeken die ons kunnen steunen in bepaalde projecten en een meerwaarde beleven aan wat wij doen.”
MANNELIJK VERSUS VROUWELIJK
Lonneke: “We voeren dagelijks discussies, maar ik denk dat we allebei beseffen dat deze samenwerking de juiste formule is. Ralph is meer de jager en de drijvende kracht, op impulsen gericht. Ik ben meer van het bouwen van een omgeving die klopt, zorgen dat het inhoudelijke verhaal bewaakt wordt. Dat beseffen we goed, maar levert ook spanning op.”
Ralph: “Onze samenwerking is eigenlijk een mannelijke en vrouwelijke energie die samen nieuw leven creëert. Dat is denk ik ook onze grote boodschap. Je hebt beide energieën nodig om tot een goed resultaat te komen. Helaas leven we in een samenleving waarbij het vaak naar de ene of de andere kant doorslaat. Het is iets wat ik steeds meer zie bij generaties na ons. Mensen zijn gefocust op wat alleen zij interessant vinden. De rest van de informatie, daar kijken ze niet eens meer naar. Terwijl, het is juist handig om iets van verschillende kanten te belichten om tot een gezonde conclusie te komen.”