Nederlandse ontwerpers Klarenbeek & Dros vervangen plastic door algen en zeewier

Business Insider en Polestar onderzoeken samen hoe technologie, design, innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. De tweede aflevering is met de Nederlandse ontwerpers Eric Klarenbeek en Maartje Dros. Zij ontwikkelden een bioplastic van algen en zeewier, dat op termijn volledig fossiele kunststoffen kan vervangen.

Polestar en Business Insider bundelen de krachten en onderzoeken sustainability by design. De klimaatcrisis vraagt om actie. Er zijn slimme en innovatieve oplossingen nodig om klimaatneutraal te produceren. Voor Business Insider en Polestar gaat Florian Dirkse (Co-founder The Ocean Cleanup en Zeildromen) op bezoek bij creatieve denkers en vernieuwers die zich inzetten voor een duurzamere wereld. Deze week: Studio Klarenbeek & Dros. Twee Nederlandse ontwerpers die algen omzetten in plasticvervangers en een 3D-printer voor schimmels ontwikkelden, waarvan ze onder meer meubels maken.

Eric Klarenbeek en Maartje Dros zijn pioniers die gebruikmaken van de natuur en biotechnologie. Zij ontwikkelden een bioplastic van algen en zeewier, dat op termijn volledig fossiele kunststoffen kan vervangen. En dat kan gaan van shampooflessen en serviesgoed tot vuilnisbakken.

“Al het plastic dat je om je heen ziet kan worden vervangen door algen en zeewier,” vertelt Eric Klarenbeek. De levende algen worden gekweekt, gedroogd en verwerkt tot een materiaal dat kan worden gebruikt om objecten in 3D te printen.

De algen halen ze niet uit de zee, maar de Studio werkt met zeeboeren die kweken bij onder meer windmolenparken. “Daar is een zee van ruimte die we in kunnen zetten om nuttige dingen mee te doen, maar wel op een ecologische manier. Waardoor de biodiversiteit daar zelfs toeneemt.”

De innovatieve technologie van Klarenbeek en Dros startte vanuit de wens om de maatschappij zelfredzaam te maken en niet afhankelijk te zijn van vervuilende fossiele kunststoffen. Daarnaast zijn algen interessant voor het maken van biomassa, omdat ze snel CO2 uit de zee en de atmosfeer kunnen filteren.

Volgens Maartje Dros kunnen we de ruimte om ons heen ook veel beter gebruiken. “Wat is de potentie van de materialen die we al om ons heen hebben? De algen groeien door de koolstof op te nemen en een zetmeel te produceren dat kan worden gebruikt als grondstof voor bioplastics of bindmiddelen. Het afvalproduct is zuurstof, schone lucht.”

LEES OOK: Angst vs. nieuwsgierigheid – Hoe Daan Roosegaarde de klimaatcrisis tegengaat

Daarnaast ontwikkelden Klarenbeek en Dros ook de eerste 3D-printer voor levende schimmels. Dat noemen ze zelf myceliums, wat de wortels zijn van een paddenstoel. Daarmee voeden ze een 3D-printer. Hun ideaalbeeld is dat we niet meer naar afgelegen industrieterreinen hoeven te gaan voor meubels of dat we producten van internationale ketens kopen, waarvoor vervuilend transport nodig is. Dit wordt geëlimineerd door in de buurt de grondstoffen te kweken en printen wat er nodig is. Volgens de ontwerpers kan deze vorm van 3D-printen ‘bijdragen aan een nieuw ambacht en de decentrale economie’.

De Studio heeft al samengewerkt met het Amerikaanse bedrijf Ecovative voor een commerciële lijn van myceliumproducten, genaamd Krown. Met doe-het-zelfpakketten kunnen consumenten hun eigen lampen, tafels of biologisch afbreekbare picknickartikelen kweken. Klarenbeek en Dros willen met hun innovaties bijdragen aan een mooie én concrete toekomst. Maartje: “Om zo een stap dichter bij een wereld te zijn die circulair is. Ieder object dat we maken is een stap verder de wetenschap in.”

“Design is een goed middel om de innovatie te tonen,” voegt Eric toe. “Mensen komen ermee in aanraking door kleine series, waardoor de innovatie langzaamaan ingeburgerd wordt. Met eindeloze mogelijkheden.”

Item 1 of 2

Next Up!

De volgende keer zien we Florian in Eindhoven om kennis te maken met NewspaperWood. Hier draaien ze het idee van materialen op zijn kop. In plaats van hout te gebruiken als bron om papier te maken, gebruikt NewspaperWood het papier om hout te maken.

Hij zoekt óók deze vernieuwers op in de nieuwe Polestar 3, een volledig elektrische performance SUV. Voor Polestar is nul emissie echter pas het begin van zijn belofte aan de planeet.  En dat begint voor het Zweedse merk al tijdens het ontwerpproces dat zich richt op circulariteit en nieuwe duurzame materiaaloplossingen. Het draagt bij aan hun grotere moonshot goal om in 2030 een volledig klimaatneutrale auto te produceren.

In de Polestar 3 bijvoorbeeld worden 100 procent gerecyclede grondstoffen gebruikt om alle textiel te produceren. Zo zijn de vloermatten van gerecyclede visnetten en ander plastic afval. En is MicroTech hun vegan alternatief voor leer. Een bekleding die 70 procent minder uitstoot heeft dan conventioneel PVC. Alles tezamen zorgt ervoor dat de Polestar 3 voor 85 procent recyclebaar is. Voor Polestar is de kernzin voor hun designers dan ook: Geen compromissen óf concessies als het gaat om duurzaamheid.

Wil je zelf sustainability by design ervaren in de praktijk? Maak vandaag nog kennis met de Polestar 3.

Item 1 of 3