Is de pandemie een vloek of zegen voor verzuim op de werkvloer? Dit zeggen 5 ondernemers erover

Jochem Terlunen

Jochem Terlunen

Ziekmelden bij een snotneus? Thuiswerkende medewerkers klappen vaak tóch hun laptop open. Al betekent dat ook weer niet dat het verzuim op het werk gekelderd is. Wat merken ondernemers daarvan? 

Voor werkgevers kan verzuim van medewerkers flink in de papieren lopen. Goed om erbij stil te staan dus dat werknemers momenteel sneller te maken krijgen met mentale klachten. En vergeet covid-19 zelf niet; werknemers die geveld worden door corona kunnen vaak een tijd niet werken. 

Business Insider spreekt erover met vijf ondernemers: Volker Ruitinga van Vertico, een bedrijf in 3D-betonprinten; Sarah Glasbergen van trouwwebsite ThePerfectWedding.nl; Roos Aduagyei van Trickle, een vacaturesite voor anoniem solliciteren; Jochem Terlunen van softwarebedrijf Scherpthe, leverancier van slimme ERP bedrijfssoftware voor de maakindustrie en Ellyne Bierman van Reflower, een bedrijf in abonnementen op kunstbloemen.

Merken jullie dat er meer of minder verzuim is onder jullie werknemers sinds de pandemie?

Volker Ruitinga van Vertico: "Ja, vooral in het begin heel erg. We hebben heel vaak meegemaakt dat iemand een licht kuchje had en dan een week thuis zat, omdat ze een test moesten doen. Moesten we weer vijf dagen wachten op de uitslag. Hierdoor hebben we regelmatig mensen een week moeten missen. Gelukkig kwamen er op een gegeven moment zelftesten. Dat deden we een tijdlang elke maandag. Inmiddels zijn we gestopt met testen, omdat iedereen gevaccineerd is."

Roos Aduagyei

Roos Aduagyei

Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl: "We hebben twintig mensen in dienst en merken geen grote verschillen in ziekmeldingen of dat er nu meer of minder langdurig zieken zijn. Toen iedereen thuis werkte, zagen we wel dat mensen nog een paar uurtjes gingen werken als ze ziek waren, omdat ze toch al thuis waren en online konden werken. Terwijl ze zich voorheen ziek gemeld hadden." 

Jochem Terlunen van softwarebedrijf Scherpthe: "Nee, niet door de pandemie. We hebben wel te maken gehad met langdurig verzuim de afgelopen periode, maar dat had andere oorzaken."

Denken jullie dat over het algemeen de pandemie een vloek of een zegen is voor verzuim op de werkvloer? 

Glasbergen: "Ik hoorde wel van vrienden en familie dat ze de afgelopen anderhalf jaar, twee jaar, zwaar vonden, omdat ze zoveel thuis waren. Dat ze nergens heen konden, geen uitlaatklep hadden en daardoor veel stress ervoeren. Dus ik kan me voorstellen dat sommige werknemers daardoor uitvallen."

Ellyne Bierman van Reflower: "Ja, wat Sarah zegt over mentale klachten, ik denk wel dat meer mensen daar last van hebben in deze tijd."

Ellyne Bierman

Ellyne Bierman

Roos Aduagyei van Trickle: "Long-covid vind ik ook wel iets om over na te denken. Er zijn echt veel mensen die langdurig ziek zijn door corona en niet kunnen werken. Of maar een uurtje per dag."

Bierman: "Ik denk dat het verzuim heel erg afhangt van de levensfase van de werknemers. Voor ouders met jonge kinderen was het natuurlijk een zware periode. Vooral als je kinderen had in de leeftijd van nul tot twaalf jaar. Maar tegelijkertijd gaan zij wel door. Ze móeten het allemaal fiksen. Jonge mensen die nog niet heel erg gewend zijn aan werken, die weten nog niet precies wat er van ze verwacht wordt en hoe het eigenlijk is om een baan te hebben. Ik denk dat die zich sneller ziek zullen melden." 

Als je medewerker ziek is, heb je als werkgever een wettelijke loondoorbetalingsverplichting van twee jaar. Met een verzuimverzekering, van Interpolis bijvoorbeeld, verzeker je de kosten voor die loondoorbetaling. Je kunt ook andere kosten verzekeren, zoals bijvoorbeeld kosten voor de begeleiding van je zieke medewerker en re-integratie. Hebben jullie een verzuimverzekering? 

Terlunen: "Ja, wij hebben een verzuimverzekering bij Interpolis. Op een gegeven moment groeiden we zo hard dat we zijn gaan zitten met de accountant en toen hebben we met Interpolis passende verzekeringen samengesteld. We hebben ook al gebruik moeten maken van de verzuimverzekering, omdat we een langdurige zieke hadden."

Glasbergen: "Wij hebben ook een verzuimverzekering en helaas ook eens iemand in dienst gehad die echt langdurig ziek was. Dan is het heel fijn dat dat gecoverd is."

Ruitinga: "Nee, we hebben het niet en ik overweeg het ook niet nu. Ik vind dat we daarvoor te klein zijn als bedrijf."

Volker Ruitinga

Volker Ruitinga

Glasbergen: "Oh, wij zijn juist gestart met die verzekering toen we nog niet zo groot waren. Als je net je eerste paar mensen in dienst neemt en er gebeurt dan wat mee, kan dat veel heftiger zijn dan wanneer je vijftien jaar bestaat en je twintig of dertig medewerkers in dienst hebt. Ik kan wel begrijpen dat je de kosten voor een verzekering liever niet maakt als je nog niet zo groot bent. Je moet zelf kijken wat je prettig vindt en hoe heftig dat voor jouw bedrijf is als er iemand wegvalt. En die voor- en nadelen tegen elkaar afwegen." 

Bierman: "Het is voor mij ook iets om te overwegen als ik groter ben. Het hangt ervanaf hoe duur het is ten opzichte van de kans dat er wat gebeurt. Als je drie mensen in dienst hebt dan kan het misschien niet uit, maar als je veertien mensen in dienst hebt is het misschien wel een goed idee. Wat ik ook doe is freelancers inhuren. Dan loop je als ondernemer minder risico. En een fotograaf of een juridisch expert, die heb ik ook niet standaard iedere dag nodig."

Terlunen: "Of ik een verzuimverzekering zou aanraden? Iedere ondernemer moet het voor zichzelf bepalen, maar op het moment dat medewerkers je kapitaal zijn – net zoals bij ons – dan zou ik de tijd nemen om goed de risico's in kaart te brengen en te kijken of je de risico's kunt spreiden of dat je een verzekering kunt afsluiten."


Meer weten over de verzuimverzekering van Interpolis?

Met de basis verzuimverzekering van Interpolis dek je de loonbetaling bij ziekte van je medewerker. Je kiest zelf welk percentage van het laatstverdiende loon de verzekeraar uitkeert en hoeveel je zelf nog wilt betalen. Je kunt ook kiezen voor een aanvullende verzuimverzekering. Dan krijg je deskundige hulp en begeleiding voor optimaal herstel van de zieke werknemer. De specialisten van Interpolis helpen je werknemer te re-integreren zodat je volledig voldoet aan de Wet verbetering poortwachter. Kijk voor meer informatie op Interpolis.nl 

Sarah Glasbergen