Hoe beperk je de risico's als je nú start als bedrijf? 5 ervaren ondernemers delen hun advies

Ellyne Bierman van Reflower

Ellyne Bierman van Reflower

Jochem Terlunen van Scherpthe

Jochem Terlunen van Scherpthe

Sarah Glasbergen ThePerfectWedding.nl

Sarah Glasbergen ThePerfectWedding.nl

Volker Ruitinga van Vertico

Volker Ruitinga van Vertico

Item 1 of 4

Ellyne Bierman van Reflower

Ellyne Bierman van Reflower

Jochem Terlunen van Scherpthe

Jochem Terlunen van Scherpthe

Sarah Glasbergen ThePerfectWedding.nl

Sarah Glasbergen ThePerfectWedding.nl

Volker Ruitinga van Vertico

Volker Ruitinga van Vertico

Als ondernemer moet je flexibel zijn en kunnen omgaan met onzekerheden. Maar tijdens een pandemie is het runnen van een bedrijf een extra uitdaging. We vroegen vijf ondernemers of zij – met de kennis van nu – hun eerste bedrijf zouden durven starten in deze tijd en welke tips ze hebben.

Business Insider spreekt met: Volker Ruitinga van Vertico, een bedrijf in 3D-betonprinten; Sarah Glasbergen van trouwwebsite ThePerfectWedding.nl; Roos Aduagyei van Trickle, een vacaturesite voor anoniem solliciteren; Jochem Terlunen van softwarebedrijf Scherpthe, leverancier van slimme ERP bedrijfssoftware voor de maakindustrie en Ellyne Bierman van Reflower, een bedrijf in abonnementen op kunstbloemen.

Zou je nu durven te starten met een eerste bedrijf?

Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl: "Tuurlijk. Ik denk dat je moet uitgaan van je eigen kracht en dat je echt moet geloven in wat je doet."

Jochem Terlunen van Scherpthe: "Absoluut. Wij zijn gestart tegen het einde van de vorige crisis. Als je een goed idee hebt, zou ik zeggen: ga ervoor. Het kan daarna alleen maar beter gaan."

Roos Aduagyei van Trickle: "Zeker! Wij hebben Trickle bedacht vorig jaar maart, toen begon de lockdown net. Mijn businesspartner Nica Renoult en ik werkten in de evenementenindustrie, dus wij hadden al vrij snel een stuk minder werk dan voorheen. Toen zijn we met het idee gekomen van een anonieme vacaturenbank. Best wel een gekke tijd want er waren natuurlijk vooral heel veel mensen die hun baan verloren. Anderzijds wisten we wel dat dat uiteindelijk weer zou aantrekken. Op dit moment is er meer werk dan ooit."

Volker Ruitinga van Vertico: "Als ik me in mezelf verplaats drie jaar terug, zou ik zo weer starten. In Nederland zijn er veel subsidies voor innovaties waar startende ondernemers aanspraak op kunnen maken. Dat is een voordeel in onze branche. Voor ons als startup is de grootste uitdaging nu bedenken wat de vervolgstap gaat zijn. Vorig jaar zijn we een aantal opdrachten misgelopen. En een hoop opdrachten die eraan zaten te komen, zijn vertraagd. Gelukkig hebben we alsnog een goed jaar kunnen draaien."

Aduagyei: "Misschien waren we zonder corona wel op het idee gekomen, maar ik denk dat we dan niet zoveel tijd hadden gehad om het snel uit te werken. Anderzijds was het ook een goede timing. In maart begonnen ook de Black Lives Matter protesten. En dat zorgde bij heel veel bedrijven wel voor een soort opschudding. Diversiteit en inclusie werden in die periode nog veel belangrijker voor bedrijven."

Ellyne Bierman van Reflower: "Ik heb een positieve levenshouding. Dus ik denk dat de pandemie me meer gebracht heeft dan dat het me in de problemen heeft gebracht. Mensen zijn zich bewuster geworden van duurzaamheid en van klimaatimpact."

Hoe beperken jullie de risico's?

Aduagyei: "Het voelde niet als een spannende stap om in deze tijd ons bedrijf op te richten. We hadden nog steeds onze banen in loondienst natuurlijk. En we dachten: straks gaat net iemand anders er met het idee vandoor, dus laten we het maar gewoon doen. We kunnen altijd nog bijsturen wanneer nodig."

Bierman: "De meeste kosten komen bij mijn bedrijf als ik nieuwe klanten aanneem, want dan moet ik nieuwe boeketten maken. Dus als ik bijvoorbeeld te veel uitgaven heb in een maand, zeg ik tegen mensen dat ze op een wachtlijst komen. Zo beperk ik de risico's. Verder werk ik zowel met consumenten als met bedrijven. Het was heel vervelend dat alle inkomsten van de zakelijke markt wegvielen tijdens de lockdown. Want er was natuurlijk geen hond bij de kapper of op kantoor. Maar doordat de helft van het klantenbestand uit particulieren bestaat, had ik nog steeds inkomsten."

Hebben jullie tips voor startende ondernemers?

Terlunen: "Je moet flexibel zijn, je kunnen aanpassen aan een nieuwe situatie. Dus je moet je bedrijfs- en verdienmodel durven herzien als dat nodig is. En zorg dat je in gesprek blijft met je klanten en zakenpartners. Weet wat daar speelt.”

Aduagyei: "Als je een idee hebt, lanceer het zo snel mogelijk. Wacht niet tot het perfect is, want je blijft je onderneming toch wel bijschaven. Dus begin gewoon."

Bierman: "Heb geduld. Als je nu een bedrijf start moet je een iets langere adem hebben. Ik had gedacht dat we sneller zouden groeien, maar door de pandemie is dat niet gebeurd."

Risico's beperken met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Ondernemen is al onzeker genoeg. Daarom kan het fijn zijn om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je bijvoorbeeld verzekerd voor letselschade aan anderen en schade aan spullen van anderen. Meer weten? Kijk op de website van Interpolis voor meer informatie.