Kiezen voor Stijl of Duurzaamheid? Deze EV's hebben het allebei

De auto-industrie heeft de afgelopen jaren een snelle evolutie doorgemaakt, met een sterke nadruk op elektrische voertuigen (EV’s) en duurzame mobiliteit. Hyundai, een prominente speler op dit gebied, maakt een statement met hun Hyundai IONIQ 5 en IONIQ 6. Door de combinatie van geavanceerde technologie, opmerkelijk design en milieubewuste techniek willen ze het idee van een EV opnieuw definiëren. Hoe Hyundai duurzaamheid brengt in de IONIQ? Dat lees je hieronder, en ze gaan verder dan je denkt.

Elektrische voertuigen (EV’s) blijven zich ontwikkelen en zijn cruciaal voor een sustainable wagenpark. Maar een belangrijke stap in de volgende fase van efficiëntie ligt in het krijgen van een mooi ontwerp, waarbij vorm en functie evenveel aandacht krijgen om een verfijnde, duurzame stijl te creëren.

De IONIQ 5 en IONIQ 6 zijn twee schoolvoorbeelden van die volgende generatie. Auto’s die vriendelijk zijn voor het milieu en economisch verstandig, terwijl ze er slim, scherp en gelikt uitzien.

Hyundai IONIQ 5

Hyundai IONIQ 5

Filosofie

De designaanpak van Hyundai wordt geleid door hun Sensuous Sportiness-filosofie: de verbinding tussen de look en feel van een auto, maar ook de esthetiek en duurzame prestaties ervan.

In plaats van alleen maar een grotere accu toe te voegen om de actieradius te vergroten, doet Hyundai veel meer voor het milieu. Neem de IONIQ 6, hier kozen ze ervoor om de aerodynamische prestaties en het Electric-Global Modular Platform (E-GMP) te optimaliseren. Die grote actieradius is mede te danken aan een superlaag weerstandscoëfficient van slechts 0,219. In gewone mensentaal betekent dit dat het hiermee de meest energie-efficiënte EV is in zijn klasse.

Hyundai IONIQ 6

Hyundai IONIQ 6

Met als gevolg een keur aan prijzen. In 2022 won de Hyundai IONIQ 5 World Car of the Year, World Electric Vehicle en World Car Design of the year. Het jaar daarop reed de IONIQ 6 met precies dezelfde titels naar huis.

Hyundai IONIQ 6

Hyundai IONIQ 6

Hyundai IONIQ 6

Hyundai IONIQ 6

Hyundai IONIQ 6

Hyundai IONIQ 6

Gerecyclede visnetten

Buiten de juiste elektromotor en Hyundai’s efficiënte E-GMP platform (die de IONIQ 5 en 6 delen) gaan ze verder in het interieur als het om duurzaamheid gaat. En als het met zorg wordt gedaan, kan milieuvriendelijke materiaaltechnologie net zo goed het luxueuze gevoel van traditionele materialen bieden. De IONIQ 5 is een goed voorbeeld. Elk model bevat maximaal 32 plastic flessen, versnipperd en tot meubelstof gesponnen. Ook zijn de stoelen voorzien van ecologisch verwerkt leer dat is geverfd met lijnzaadolie, en het interieur is bedekt met bioverf, gemaakt met extracten van koolzaadbloemen en maïs.

Die 32 flessen voor het garen van de stoelbekleding en de armsteun van de deuren, zorgen bij de productie van deze onderdelen trouwens voor een vermindering van 70 procent CO2-uitstoot in vergelijking met ‘normale’ grondstoffen.

In hogere uitrustingsniveaus gebruikt de IONIQ 5 zo’n 294 gram echt wol, waardoor de CO2-uitstoot met 80 procent wordt verminderd. De deurpanelen zijn bekleed met paperette, een materiaal dat aanvoelt als papier en 100 procent recyclebaar en herbruikbaar is, geïnspireerd op het traditionele Koreaanse papier Hanji.

De IONIQ 5 en 6 gaan zelfs een stap verder. Met tapijten gemaakt van gerecyclede visnetten, die een nieuw leven krijgen als duurzame vezels. Sinds 2021 werkt Hyundai samen met de organisatie Healthy Seas, om de vervuiling van zeeën en oceanen tegen te gaan. Aquafil, partner van Healthy Seas, is verantwoordelijk voor de ECONYL-tapijten.

De IONIQ 6 is daarnaast ook bekleed met duurzame materialen, zoals lederen stoelen met een ecologisch proces, stoelen van gerecycled PET-stof, dashboards van bio-TPO, hemelbekleding van bio-PET-stof en bioverf afgeleid van plantaardige oliën. Hierdoor dragen zowel de IONIQ 5 als 6 bij aan het nog verder terugdringen van de CO2-uitstoot.

Hyundai IONIQ 5

Hyundai IONIQ 5

Hyundai IONIQ 6

Hyundai IONIQ 6


Hyundai IONIQ 5

Hyundai IONIQ 5

Hyundai IONIQ 5

Hyundai IONIQ 5

Hyundai IONIQ 5

Hyundai IONIQ 5

2030

Al deze milieuvriendelijke details zijn onderdeel van Hyundai’s bredere plan om vóór 2045 CO2-neutraal te zijn en tegen 2030 17 nieuwe batterij-elektrische voertuigen te introduceren en wereldwijd meer dan 1,8 miljoen eenheden te verkopen. Dit ambitieuze plan weerspiegelt Hyundai’s inzet voor duurzame mobiliteit en zijn geloof in de toekomst van elektrische voertuigen.

Hyundai IONIQ 6

Hyundai IONIQ 6

Als onderdeel van dit plan investeert Hyundai ook in nieuwe batterijtechnologieën en oplaadinfrastructuur om ervoor te zorgen dat zijn voertuigen voorop blijven lopen. Dit omvat de ontwikkeling van solid-state batterijen, die naar verwachting een nog groter bereik en snellere oplaadtijden zullen bieden dan de huidige lithium-ion batterijen.

Nu meer en meer autofabrikanten de overstap maken naar elektrische voertuigen, loopt Hyundai voorop met zijn inzet voor duurzaamheid en investeringen in nieuwe technologieën. De IONIQ 5 en 6 zijn nog maar het begin van een opwindende toekomst. Wat voortkomt uit het aerodynamisch ontwerp, zorgvuldig overwogen materiaalkeuzes en het streven om duurzame voertuigen te maken die de wereld van nu weerspiegelen en eruitzien én aanvoelen als de toekomst.

Rij de IONIQ 5 of IONIQ 6 en ga voor stijlvol, efficiënt én onderscheidend. Meer informatie over de Hyundai IONIQ-modellen vind je hier.