Van zelfgemaakte tafel op Marktplaats tot een meubelmerk met 2 bedrijfspanden en 3 showrooms - zo financierden deze twee jonge broers dat

Toen Teun Antonissen zijn broertje Evert vroeg een bartafel voor in zijn studentenhuis te maken, hadden ze nooit kunnen bedenken dat ze ruim 7 jaar later een eigen meubelmerk zouden hebben met 2 bedrijfspanden, 3 showrooms en 120 mensen op de loonlijst. Hun onderneming Table du Sud levert inmiddels 200 op maat gemaakte tafels per week aan klanten in het hele land. Dit jaar verwachten ze een omzet van 22 miljoen euro.

Dat klanten de tafels zelf samen kunnen stellen is de kracht van hun succes, geloven de jonge broers (Teun is 31, Evert 25). “Mensen bepalen zelf de afmeting, het materiaal en de kleur van hun tafel. Zo combineren we persoonlijke smaak met innovatie en design. En omdat we zonder tussenhandelaars werken, kunnen we de prijzen laag houden.”

Een snelgroeiend bedrijf vraagt ook om flinke investeringen en dat bleek niet altijd makkelijk. “Anderhalf jaar nadat we onze eerste tafel hadden verkocht via Marktplaats waren we al uit de schuur van onze ouders gegroeid en vervolgens uit de loodsen op het plaatselijke bedrijventerrein”, vertelt Teun.

“Maar toen we op zoek gingen naar financiering om onze eigen fabriekshal van 1200 vierkante meter te bouwen, kregen we afwijzing na afwijzing omdat banken doorgaans 3 jaar gezonde cijfers willen zien voordat ze een hypotheek verstrekken.”

Even de tafels komen voelen en aanschuiven kan snel

Uiteindelijk bleek één bank bereid de bouw van hun eerste eigen pand te financieren. Toen na een paar maanden echter al bleek dat er nog meer ruimte nodig was, bleken de rentes die hun bank daarvoor vroeg aan de hoge kant te zijn. “Op verzoek van onze accountant hebben we toen toch nog eens andere partijen benaderd en ING kwam met hele scherpe rentes. Door de gestage groei die we in korte tijd hadden laten zien, zagen ze wel wat in onze plannen.”

Inmiddels is ING alweer 5 jaar de vaste bank van de broers. En de totale oppervlakte van het bedrijf in het Brabantse Heeze beslaat inmiddels 7000 m2: inclusief twee productiehallen, kantoorruimte, een bedrijfsrestaurant met buitenterras en één van de showrooms.

De andere twee showrooms bevinden zich in Deventer en in The Wall langs de A2 in Utrecht, ‘zodat mensen nooit langer dan een uur hoeven te rijden om onze meubels in het echt te zien’. “We merken dat steeds meer mensen het aandurven om online te bestellen, onder meer door onze 3D-configurator waarmee ze de meubels virtueel in hun kamer kunnen plaatsen. Maar veel klanten vinden het toch fijn om de tafels te voelen en er even aan te zitten.”

Vooruit denken

Het samen runnen van een bedrijf gaat de broers goed af. “De eerste 2,5 jaar deden we alles samen en dan lopen de gemoederen wel eens op”, lacht Teun. “Maar nu we zo groot zijn, richt ik me op de operationele kant van het bedrijf en Evert op de productie en dat werkt perfect.”

Item 1 of 10

Met een duidelijke rolverdeling en voorlopig genoeg ruimte, runnen de broers nu een gezond bedrijf met vertrouwen in de toekomst. “Voorlopig zitten we nu wel even goed. We hebben echter wel geleerd dat het belangrijk is als ondernemer om vooruit te denken, zodat je op tijd actie onderneemt om ruimte te creëren en aan de vraag te kunnen blijven voldoen.”

De ondernemers hechten daarom waarde aan de band die ze inmiddels hebben opgebouwd met ING. “Mochten we weer verder groeien, dan weten we dat zij ons daarin het vertrouwen zullen geven”, aldus Teun. “We hebben een fijne samenwerking. Zo lang het goed gaat, hebben we niet superveel contact maar we weten dat we altijd bij hen terecht kunnen als we vragen hebben. We hebben ook al vanaf het begin dezelfde contactpersoon en dat werkt fijn omdat we weten wat we aan elkaar hebben.” Lachend: “Al heeft hij nog steeds geen tafel van ons. Daar moeten we hem toch eens op aan gaan spreken.”

Wil je weten wat ING voor jouw bedrijf kan betekenen als het gaat om financiering? Lees hier meer.