Waarom iederéén unieke kwaliteiten heeft die waardevol zijn voor een organisatie

In veel organisaties groeit het bewustzijn dat een inclusieve werkomgeving vele voordelen kent, zowel voor werkgevers als werknemers. Volgens Lieke Schepers, CEO van Yacht, hebben we in een diverse samenleving álle perspectieven nodig. Niet alleen vanuit moreel, maar ook vanuit maatschappelijk en economisch belang. Toch ervaren veel mensen zoals vrouwen, maar vooral ook mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond, beperking of niet-hetero’s nog dagelijks belemmeringen in hun carrière. Business Insider sprak een aantal experts en ervaringsdeskundigen. In dit artikel leggen zij uit hoe jij ermee kunt omgaan als je deze barrières ervaart op je werk.

Iedereen uniek

Allereerst helpt het om je te realiseren dat iedereen unieke talenten heeft, en van daaruit een unieke bijdrage kan leveren aan een organisatie. Blijf daarom altijd dichtbij jezelf, dan sta je het meest in je kracht. Unieke kwaliteiten maken jou jou, en dat maakt dat jouw perspectief iets toevoegt wat niemand anders kan. Daarbij helpt het om doorzettingsvermogen en realisatiekracht te hebben. Het belangrijkste advies van Andy Kraag, Hoofd Landelijke Recherche, is: “Geef nooit op, ook als iemand jouw unieke kwaliteiten nog niet ziet, uiteindelijk lukt iets altijd wel. Heb eigenaarschap, pak ideeën vast en maak ze concreet. Dan gaan mensen jou vanzelf zien.”  

Tegenslag

Heb jij te maken met tegenslagen? Besef dat dit altijd tijdelijk is én dat tegenslag ook groei betekent. Sanam Azizi, Consultant Diversiteit, Inclusie & Gelijkheid bij Alliander, heeft als tip om leermomenten te delen met collega’s, want zo krijg je steun en support en leer je hoe je het de volgende keer beter kunt doen. Keer bij tegenslag ook terug naar de kern, waar je je focus en kracht kunt hervinden. Terence Guiamo, Global Director Inclusion, Diversity & Belonging bij JustEatTakeAway, adviseert om vanuit daar in kleine stappen verder te gaan. Wat wil jíj eigenlijk? En wat heb je geprobeerd om daar te komen? Als je helder hebt wat wel en niet werkte, kun je de wel werkende elementen in je voordeel gebruiken. Het helpt ook om iemand anders perspectief te begrijpen. Doe dit door open vragen te stellen, net zolang totdat je het goed begrijpt. Denk dan na over je volgende stap. Wat moet je nog leren en hoe kom je vervolgens vooruit? 

Misvattingen over zichtbaarheid

Als je zelf een diverse achtergrond hebt, ervaar je misschien dat je jezelf soms meer zichtbaar moet maken dan een ander. Maar de grootste misvatting is dat zichtbaar betekent dat je extravert moet zijn en dat het groots en meeslepend moet. Zichtbaarheid zit meer in het tastbaar maken van jouw impact voor de organisatie. Ga het gesprek aan met jouw leidinggevende om dat inzichtelijk te maken. Lieke: "En steek je vinger op als je iets niet snapt of ergens wat van vindt. Stel een vraag of steun openlijk een collega als die zich uitspreekt. Je zult merken dat als je dat doet, mensen vaker naar je toe zullen komen voor je mening. Je hoeft dus niet meteen een groot podium te pakken, doe gewoon mee aan het gesprek." Houd het verder ook een beetje relaxed. Volgens Andy komt zichtbaarheid vanzelf als je dingen doet die je leuk vindt en daarin volhardt. 

Glazen plafond: realiteit of mythe? 

Toch ervaren alle experts dat het glazen plafond vandaag de dag nog steeds de keiharde realiteit is voor mensen met een diverse achtergrond. Er zijn nu eenmaal minder vrouwen, mensen met een migratieachtergrond, beperking of niet-hetero’s aan de top. Dus de vraag is: wat doe jíj eraan? De beste manier om ermee om te gaan, is om het bespreekbaar te maken en tegelijkertijd dichtbij jezelf te blijven. Je hoeft de wereld niet te verbeteren, maar doe het voor jezelf. Sanam: “Ongemakkelijkheden worden gemakkelijker als mensen jou leren kennen, dus stel jezelf een beetje kwetsbaar en open op”. Vraag waar een vooroordeel vandaan komt en toon oprecht interesse in de ander. Je zou zomaar eens verrast kunnen worden door de reactie die je krijgt. Bovendien zorgen de verschillen tussen mensen voor groei. Daarom ziet Yacht dat diverse teams van belang zijn om voorop te blijven lopen in de wereld van werk. Heb jij uniek talent? Yacht ontmoet je graag.

Copyright © 2023 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site vindt plaats onder Algemene Voorwaarden en Privacybeleid.
Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren | Vacatures